Mide Ağrısı Nedenleri

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir

Mide Hastalıkları Nelerdir

Mide Gaz Sancısı

Mide Şişkinliği Tedavisi

Mide Ülseri Belirtileri



Mide Asidi



Sindirim ağızda başlamaktadır. Temel olarak tükrük salgılanması sinirsel kontrol altında olduğundan, sindirim olayını kontrol eden temel mekanizma sinir sistemidir. mide, gıda ağıza alındığı, görüldüğü, hatta akla getirildiği anda sinirler aracılığıyla uyarılmakta ve bunu asit, mukus ve pepsin salgılanması takip etmektedir.

Ağız içimiz sürekli ıslak tutulduğundan, hem besin artıklarında üreyen bakterilere karşı dişlerimiz korunmakta, hem de lokmaların çiğnenmesi ve midenin vazifesi kolaylaşmaktadır. Tükürük, ilk etapta ağızdaki ıslanmış yiyeceklerin dil tarafından tutulmasına ve lokmaların kolayca yemek borusuna itilmesine yardım etmektedir.

Yutulan lokmalar, kas ve zarlardan yapılmış 25-30 cm uzunluğundaki bir boru olan yemek borusundan, birbiriyle uyum içinde çalışan iki kas yardımıyla mideye doğru itilir. Yemek borusunun altında bulunan kas ( Ösefagus sfinkteri ), burayı kasma vazifesi üstlenir ve burayı sürekli kapalı tutar. mide asidinin yemek borusuna geçişini kontrol etme görevini bu kas üstlenmektedir. Kazara, mide öz suyu yemek borusuna kaçtığı takdirde, yemek borusu duvarı bu asitten dolayı uyarılmakta ve tahriş olmaktadır. Bu noktada yapacağımız ilk tavsiye bu kasın uyarılmasını önlemek için gevşek, rahat olan ve vücudunuzu sımsıkı sarmayan elbiseler giymeniz ve dar olmayan kemerler takmanız olacaktır. Aksi halde, mide sıkışabileceğinden dolayı mide asitleri yemek borusuna geri gidebilir.

Mide Asidi

Sindirim sisteminde özellikle proteinleri parçalayan enzimler inaktif olarak salgılandıklarından dolayı, salgılandıkları ve sentezlendikleri organlara zarar vermez. enzim, sindirim yapıldığı organda aktif hale geçer. Örneğin pepsin enzimi, pepsinojen formunda salgılanmaktadır. Mide duvarında bulunan milyonlarca parietal hücrenin H+ ve Cl- formunda salgıladıkları hidroklorik asit, pepsin enziminin fonksiyon yapabilmesi için gerekli asit ortamı oluşturur. Çünkü mide esas hücreleri tarafından salgılanan ve proteinleri parçalayacak olan pepsin sadece düşük pH’da etkili olmaktadır HCl bir tarafta etteki bağ dokuyu parçalar, diğer taraftan mideyi mikroorganizma saldırılarına karşı tetikte tutar. Asitli içeceklerin, et içeren diyetlerde hazmı kolaylaştırması bundan dolayıdır.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken en temel kurallardan birincisi büyük lokmalardan kaçınılması ve ağza alınan lokmaların iyice çiğnenmemesi olacaktır. Çünkü büyük ve iyice çiğnenmemiş lokmalar midenin asit ihtiyacını artıracağından dolayı, daha fazla asit salgılamasına neden olacaktır. Diğer taraftan yemeğin hızlı yenmesi de asit üretimini artıracaktır. Bundan dolayıdır ki özellikle asitlerden rahatsızlık duyan bireylerin yemek için düzenli bir vakit ayırmaları şarttır. Kafeinli içecekler midenin daha fazla asit üretmesine neden olan bir başka etkendir. Yemeklerin aşırı sıcak yenmesi, alkol ve sigara gibi etkenler ise mide iç yüzeyini tahriş edeceğinden, asit üretim mekanizmasında hasara yol açacaktır. Bunun yanında alkol HCl üretim mekanizmasını teşvik etmektedir. Yemekten hemen sonra yatmamak ve yatağa girmeden önce fazla yemek yememek de dikkat edilmesi gereken önemli hususlardır.

Bu arada başlangıçta belirttiğimiz gibi sindirim sistemi Sinir sisteminin kontrolünde olduğundan ve stres sindirim sisteminin aşırı derecede harekete geçmesine yol açacağından, mümkün mertebe stresten uzak durulması gerekmektedir.

Bugün en fazla müracaat edilen doktorların başında sindirim sistemi uzmanları reçeteli, reçetesiz kullanılan en fazla ilaçların başında ise mide ilaçları, özellikle anti asitler, yani asit gidericiler yer aldığını hatırlatmamız gerekmektedir. Bunların fazla kullanımının sorun doğurabileceği, özellikle kalp, böbrek ve kemik hastalıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açabileceği, yukarıda bahsettiğimiz çok basit birkaç kurala uyulduğu takdirde bu ilaçların kullanımına hiç gerek kalmayacağı unutulmamalıdır

Yayınlanma Tarihi : 15.08.2013 05:26:25







Mide Asidi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

5 Yorum Yapılmış "Mide Asidi"

isimsiz 42

biraz daha kısa olsaydı dahada güzel olurdu

2014-09-16

Kullanıcı oyu: 4,5

coskun

okadar ayrintili anlatmiski tebrik ediyorum tesekkûr ediyorum

2014-09-06

Kullanıcı oyu: 4,5

güven

tebrikler güzel izah edilmiş anlayana

2014-03-27

Kullanıcı oyu: 4,5

mehmetcan

cok güzel bir yazı ögretmenim cok begen di yazanın teşek kürler ediyorum

2013-09-22

Kullanıcı oyu: 4,5

elif

bu yazı çok güzel olmuş teşekküller

2013-02-11

Kullanıcı oyu: 4,5

#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | RSS Kaynağı | Yardım Forumları

Mide, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Ekim - 2014