Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Mide Reflü

Mide Reflü

Mide reflüsü midedeki içeriklerin yemek borusuna kaçması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Mide reflüsünde mide asidi, safra suyu, pankreas suyu yemek borusuna gelebilmektedir. Mide reflüsü daha çok yemek borusunun kendisini koruma özelliğini yitirmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Mide reflüsü yetişkin kişilerin %20'sinde görülebilmektedir.

Mide reflüsü yemek borusunun mide içerisindeki kısmında bulunan kapakçığın gevşemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık genellikle mide fıtığı ile meydana gelebilmektedir. Yemek borusunun bozulması da bu rahatsızlığı ortaya çıkarabilen bir diğer etmen olarak bilinmektedir.

Mide Reflüsü Neden Olur?


Mide reflüsünün hem fiziksel hem de psikolojik anlamda birçok nedeni bulunabilmektedir.
  • Stres
  • Psikolojik sıkıntılar
  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi
  • Yanlış ve dengesiz beslenme
  • Aşırı asitli yiyecek tüketme
Mide reflüsünün bu nedenlerin olduğu kişilerde görülme olasılığı son derece yüksek olmaktadır.

Mide Reflüsü Belirtileri Nelerdir?


Mide reflüsü kendisini genellikle midede ve yemek borusunda yanmayla göstermektedir. Bunların yanı sıra göğüste ağrı, yutma zorluğu da yaygın olan belirtilerdendir. Mide reflüsü olan kişilerde genellikle yemeklerden sonra yaklaşık bir saat sonra falan yanmalar görülebilmektedir. Bu belirtilerin haricinde tükürük salgısının artması, yutma güçlüğü çekme, kusmayla birlikte kan gelmesi, dışkıda siyahlık ve demir eksikliği anemisi de mide reflüsü belirtileri olabilmektedir.

Mide Reflüsü Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?


Mide reflüsünün tanısında ve tedavisinde birçok farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlar;
  • PHmetri Yöntemi: bu mide reflüsü tedavisinde yemek borusunun içerisine 1 milimetrelik bir ince krater yerleştirilmektedir. Bu krater ile hasta 1 gün boyunca günlük hayatına devam etmektedir. Bu krater üzerindeki algılayıcılar ile gün içerisindeki değişimlerle ilgili kayıtlar yapmaktadır.
  • Gastroskopi Yöntemi: Endoskopik yöntemle yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı incelenmektedir. Bu incelemeye göre hastaya tanı konularak ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.
  • Manometri Yöntemi: bu yöntemde yemek borusu içerisine bir krater yerleştirilir ve yemek borusunun dalga hareketleri ölçülür.
  • Baryumlu Grafi Yöntemi: bu tanı yönteminde ise hastaya röntgen ışınlarını yansıtan bir sıvı içirilmektedir. Bu sıvının içilişi sırasında aynı anda röntgen üzerinden hastanın yemek borusunun hareketleri izlenmektedir.
  • Mide Boşalım Sintigrafisi: Midedeki ani basınç değişimlerini incelemek üzere hastaya özel bir sıvı içirilir ve belirli aralıklarla film çekilir.
Tüm bu yöntemler ile mide reflüsü teşhis edilmektedir mide reflüsünün tedavisinde ise şu yöntemler kullanılmaktadır;
  • Yaşam tarzı değişiklikleri: Mide reflüsü tedavisinde en ilk uygulanan yöntemlerden birisi olmaktadır. Bu yöntem hastanın rahatlaması açısından son derece önemlidir. Yaşam tarzı değişiklikleri mide reflüsü olan hasta günlük hayatında rahatsız olmadan hareket edebilmektedir. Bu tedavi kapsamında şunlar yer almaktadır.
  • Yüksek yastıkta yatma: bu yöntem sayesinde hastanın yemek borusuna midedeki asit ve diğer sıvıların gelmesi engellenerek yemek borusunda ve göğüsteki yanmaların da önüne geçilebilmektedir. Yastık 25 - 30 derecelik bir açıyla konularak yatılmalıdır.
  • Yatmadan önce yemek yememe: Mide reflüsü olanlar için en önemli yaşam değişikliği bu olmaktadır. Yatmadan en az iki saat önce kesinlikle yemek yenmemesi gerekmektedir. Eğer yemek yenilmişse en az 2 saat boyunca uyumadan uzanıp beklemek gerekmektedir.
  • Sigara ve alkol kullanımının bırakılması: Pek çok mide rahatsızlığı gibi mide reflüsünün de nedeni sigara ve alkol olarak gösterilmektedir. Hastalığın tanısından sonra rahat ve sağlıklı olabilmek için bunlardan kesinlikle uzak durmak gerekmektedir.
  • Asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınma: Mide reflüsü olan kişilerin bir numaralı düşmanlarından birisi asitli ve kolalı içecekler, asitli yiyecekler olmalıdır. Bunların yanı sıra kahve, çikolata, yağlı yemekler, acılı yemekler, baharatlı yemekler de mide reflüsü olan kişilerin uzak durulması gereken besinlerdir.
  • Sağlıklı beslenme: Mide reflüsünün etkilerini hissetmemek için sağlıklı beslenmek önemli son derece önemlidir. Mümkün olduğunca öğünlerde az yemek yemek, ancak sık öğünler halinde yemek gerekmektedir.
  • Dar kıyafetlerden kaçınma: Mideyi rahatsız edebilecek dış etmenlerden birisi de dar kıyafetler olmaktadır. Bu nedenle beli sıkıp mideyi sıkıştıracak kıyafetlerden uzak durmak gerekmektedir.
  • Kilo vermek: Mide reflüsü olan kişi eğer kiloluysa Uzman bir diyetisyen eşliğinde kilo verip midesini rahatlatması gerekmektedir. Çünkü kilolu kişilerin karın basıncı daha fazla olmaktadır.
  • İlaç tedavisi: Mide reflüsünde genellikle midedeki asidi baskı altına alacak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Midenin asit salgılama sistemi ilaçlarla kontrol altına alınır ve asidin yemek borusuna çıkması engellenir.
İlaç tedavisi içerisinde de üç farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlar;
  • Proton pompa baskılayıcı ilaç: bu yöntemde midenin ast salgılama sistemini kontrol altına alacak ilaçlar hastaya verilmektedir. Bu sayede asidin de yukarı yemek borusuna çıkması engellenerek mide reflüsü kontrol altına alınmaktadır.
  • Aljenik asitli ilaç: Hastaya verilen bu ilaçla yemek borusunun yüzeyi özel olarak kaplanmaktadır. Bu sayede mide asidinin yemek borusu üzerinde vermiş olduğu rahatsızlık da en aza inmektedir. Bu ilaç bir anlamda yemek borusunun yüzeysel olarak sıvanmasını sağlamaktadır.
  • Prokinetik ilaç: bu ilaç en az tercih edilen yöntemdir. Çünkü yan etkileri fazla olmaktadır. Bu yöntemde yemek borusunun hareketlerine müdahale edebilecek bir ilaç hastaya verilir ve yukarı çıkan sıvı yemek borusu tarafından aşağıya itilir.
  • Cerrahi tedavi: Mide reflüsünde ilaç tedavisinden başarılı sonuçlar alınmadığı takdirde uygulanmaktadır. Genellikle sürekli ilaç kullanmak istemeyen genç hastalar tarafından tercih edilmektedir. Bu yöntemle %90 mide reflüsü ortadan kaybolmaktadır.
  • Endoskopik tedavi: Mide reflüsünde yeni tedavi yöntemlerinden birisidir. Cerrahi müdahale istemeyen hastalara uygulanmaktadır. Endoskopik tedavide plicator yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemle hastanın yemek borusundaki bozuk kapakçık genel anestezi uygulanmadan bir veya iki dikişle onarılmaktadır. Bu işlem sonrasında hasta hiçbir acı ve ağrı hissetmemektedir. 2 - 3 saatlik bir dinlenme sonrası taburcu edilmektedir. Taburcu edildikten sonra ilk 48 saat hasta sadece sıvı besinlerle beslenmektedir. Endoskopik tedavide başarı oranı %80 olmaktadır.
Mide Reflüsü Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Mide reflüsü ile tekrar karşılaşmamak ve tedaviyi daha da etkili kılmak için şunları yapmak gerekmektedir:
  • Az ancak sık öğünlü yemek yemek
  • Yemekleri yavaş yemek ve iyi çiğneyerek yemek
  • Sıkı giyecekler giymemek
  • Yemekten sonra hemen uzanıp yatmamak
  • Alkol ve sigaradan uzak durmak
  • Sakız çiğnemekten uzak durmak
  • Yiyecek içecekleri çok soğuk ve çok sıcak tüketmemek
  • Aşırı kilolardan kurtulmak
  • Yatmadan önce yemek yememek
  • Stresten kaçınmak
  • Kızartma ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak
  • Asitli içeceklerden uzak durmak
Tüm bunlara hem mide reflüsü öncesi hem de mide reflüsü tedavisi sonrası dikkat etmek gerekmektedir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 15:08:50
Mide Reflü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Mide Reflü Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Mide Reflü"
Cok kotu bisey :( bn muayineden gecim doktor bende gastrofizial reflu oldugunu soyledi :( simdi sevdiyim hocbiseyi yiyemiyorum :((
Elvin . 01.02.2013
CEVAP YAZ
Mide Hastalıkları Nelerdir
Mide Hastalıkları Nelerdir
Mide Hastalıklarını 7 ana bölümde toplayabiliriz 1-Mide Kanseri.2-Reflü.3-Gastrit.4-Hazımsızlık.5-Mide Ülseri.6-Mide yanması.7-Mide tembelliği.Şimdi bu hastalıkları tek tek tanıyalım.MİDE KANSERİ: Mide Kanseri dünyada akciğer kanserinden sonra ikinc...
Midenin Kalp Gibi Atması
Midenin Kalp Gibi Atması
Midenin kalp gibi atması, Bireyin karın bölgesinde hissettiği, kalp atışına benzer bir durum olan mide atması şeklinde ifade edilebilmektedir. Midemizde hissedilen atma durumu, birdenbire başlayabileceği gibi uzun süreli olarak da görülebilmektedir. ...
Mide Ağrısı ve İshal
Mide Ağrısı ve İshal
Mide Ağrısı ve İshal: Soğuk kış aylarında mide ağrısı ve ishal sıkıntısı çekmek pek de şaşırtıcı bir durum değildir. Bir çoğumuz mide ağrısını üşütmeye bağlıyor. Fakat mide ağrısı üşütmeyle olabileceği gibi ger hangi bir hastalığında belirtisi olabil...
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Sabah Görülen Mide Bulantısı, uzmanlar tarafından kusacakmış gibi kötü bir hissin meydana gelmesi durumu olarak tanımlanan mide bulantısı tek başına bir hastalık olmamakla beraber başka bir hastalığın habercisi olarak da bilinir. Mide bulantısının pe...
Mide Kazınması
Mide Kazınması
Mide kazınması, halk arasında açlığın olduğunu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Acıkma nedeniyle midenin zil çalması gibi etkile hissedilen mide kazınmasının bazı kötü alışkanlıklardan, hatalı beslenmeden ya da bazı hastalıklardan kaynaklanıyor...
Mide Ödemi
Mide Ödemi
Mide ödemi; mide ve on iki parmak bağırsağı yüzeyinde veya daha derin katlarda ilerleyen ve genellikle de Helicobacter Pylori adı verilen bakteriden kaynaklı bir yaradan meydana gelir. Genellikle ödemin fark edilmemesi ve gereken tedavinin uygulanmam...
Mideden Ses Gelmesi
Mideden Ses Gelmesi
Mideden ses gelmesi, günümüzde her insanda meydana gelebilecek bir durumdur. Hatta bu durum özellikle yatarken çok sık bir şekilde meydana gelerek sizlere rahatsızlık verebilir. Mideden ses gelmesi birçok zaman mideyle alakalı bir durumdur. Fakat baz...
Mide Bulantısı İştahsızlık
Mide Bulantısı İştahsızlık
Mide Bulantısı İştahsızlık, Mide bulantısı birçok insanın hayatında sık sık karşılaştığı ve kişiye büyük rahatsızlıklar veren sorunların başında gelmektedir. Hemen hemen her insanın yaşadığı mide bulantısı, aynı zamanda beraberinde iştahsızlık proble...
Mide Duvarı Kalınlaşması
Mide Duvarı Kalınlaşması
Mide duvarı kalınlaşması gastroin testinal olarak tanımlanan mide hastalıklarının önemli bir belirtisidir. Çok kesitli BT teknolojisi mide duvarı kalınlaşması durumunu ve kenarların değerlendirilebilmesi aşamasında kullanılan oldukça etkili bir yönte...
Mide Bulantısı ve Halsizlik
Mide Bulantısı ve Halsizlik
Mide bulantısı ve halsizlik, tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeseler de önemli başka hastalıkların haberclsl ya da yan etkisi olabilirler. Mide bulantısı, karın bölgesinde ağrıya, yiyeceklerin yakılması ve sindiriminde problemlerin oluşmasın...
Mide Kasılması
Mide Kasılması
Spazma uğrayan bölge her hastada aynı büyüklükte değildir. Acı en çok epigastriyum denilen kesimde yani kaburgaların altı ile göbek arasında kalan kesimde duyulur. Mide spazmı midenin veya bir başka organın organik çeşitten bir hastalığı olabilir. O ...
Mide Spazmı
Mide Spazmı
Midenin kramp şeklinde şiddetli ağrılı kasılması olayına Mide Spazmı denir. Ağrı genellikle göbekle kaburgalar arası bölgede hissedilir. Bazen göğüs kafesine ve sırta doğru yayılabilir. Bu ağrıya dayanmak hasta için oldukça zordur. Ağrı sırasında has...

 

Mide Hastalıkları Nelerdir
Midenin Kalp Gibi Atması
Mide Ağrısı ve İshal
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Mide Kazınması
Mide Ödemi
Mideden Ses Gelmesi
Mide Bulantısı İştahsızlık
Mide Duvarı Kalınlaşması
Mide Bulantısı ve Halsizlik
Mide Kasılması
Mide Spazmı
Mide Gevşekliği
Uykuda Mide Bulantısı
Psikolojik Mide Bulantısı
Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yaparmı
Mide Asidi Fazlalığı
Alkol Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir
Geçmeyen Mide Bulantısı
Mide Fesadı
Mide Alındıktan Sonra Yaşam
Mide Gazı
Mide Koruyucu
Mide ve Sırt Ağrısı
Geğirme
Mide Kanseri Nedir
Ani Mide Ağrısı
Mide Bypass Ameliyatı
Mide Kisti
Mide Ağrısı Kola Vurur Mu
Popüler İçerik
Mide Gevşekliği
Mide Gevşekliği
Mide Gevşekliği, Mide ve yemek borusunun bir kapağı vardır. Bu kapağa KÖS adı da verilir. Normalde yemekler yutulduktan sonra yemek borusundan geçerek...
Uykuda Mide Bulantısı
Uykuda Mide Bulantısı
Uykuda mide bulantısı, mide bulantısı tek başına bir rahatsızlık olabileceği gibi farklı bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kronik m...
Psikolojik Mide Bulantısı
Psikolojik Mide Bulantısı
Sık sık ve nedenini anlayamadığınız bir şekilde mideniz mi bulanıyor? Kokulara, yediklerinize hatta sinirlenmeye karşı tepkilerinizde bulantı ön pland...
Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yaparmı
Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yaparmı
Böbrek taşı mide bulantısı yapar mı, böbreklerde meydana gelen taşlar, sırt ağrısı ve mide bulantısı etkisi gösterir. Böbreklerdeki taş oluşumlarında ...
Mide Asidi Fazlalığı
Mide Asidi Fazlalığı
Mide asidi fazlalığı bir takım mide sorunlarını tetikleyen bir durumdur. Normalde midedeki asit belirli bir seviyenin üzerine çıkmaz ancak asit oranın...
Alkol Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir
Alkol Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir
Alkol sonrası mide bulantısına ne iyi gelir, mide bulantısı değişik etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlardan birisi de alkol tüketimidir. Özelli...
Geçmeyen Mide Bulantısı
Geçmeyen Mide Bulantısı
Geçmeyen mide bulantısı, kronik mide bulantısı olarak da adlandırabileceğimiz bir rahatsızlık türüdür. Genellikle tek başına bir hastalık olarak kabul...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mide Hastalıkları Nelerdir
Midenin Kalp Gibi Atması
Mide Ağrısı ve İshal
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Mide Kazınması
Mide Agrisii
Soru Cevap
Mide Yanması Şikayetim Var
Midem Cok Agriyor
En Büyük Risk Nedir?
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Mide Agrisii
Soru Cevap
Mide Yanması Şikayetim Var
Midem Cok Agriyor
En Büyük Risk Nedir?
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024