{ "title": "Akalazya", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/akalazya.jpg", "date": "20.01.2024 15:18:11", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Akalazya, Yemek borusundaki hareket bozukluğu olarak da tanımlanabilecek hastalık. Hastalığın tetkiklerde ortaya çıkan belirtileri arasında yemek borusunun alt ucundaki kas dokusunun ölmesi yer alır. Yemek borusunun gevşemesini sağlayan dokular hastalıkla birlikte yok olmaktadır. Böylelikle yemek borusu sürekli kasılmış vaziyette kalmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmeyen ve başka hastalıklarla da karıştırılabilen Akalazya doğru tanının konması durumunda tedavisi zor olmayan bir rahatsızlıktır. Sıklıkla karıştırıldığı hastalıkların başında yemek borusu kanseri yer almaktadır. Fakat son yıllarda tıptaki gelişmeler hastalığın cerrahi bir müdahale bile yapılmadan tedavi edilmesini ve kolayca tanı koymayı mümkün kılmaktadır. Bir milyonda 4 kişide görülen hastalığa Türkiye'de 300 kişinin yakalandığı bilinmektedir. Reflü hastalığının tam tersi bir özelliğe sahiptir. Reflü hastalığında yemekler yukarı doğru hareket ederken Akalazya hastalığında kapakçıklar kasılı durumda olduğundan yemekler aşağı doğru hareket eder fakat mideye inemez.

Hastalığın belirtileri arasında yutma zorluğu, yemek yiyememe, ilerleyen süreçte sıvı tüketememe, kulak, burun boğaz şikâyetleri, ağız kokusu ve kilo kaybı yer alır. Ayrıca birçok hastanın göğüs ağrısı şikâyetinde bulunduğu da gözlenmiştir.

Akalazya nasıl teşhis edilir?

Yutma güçlüğü ile başvuran hastaların özellikle baryumlu özafagus pasaj grafisi istemesi önemlidir. Akalazya başka hastalıklarla sıklıkla karıştırılan bir hastalıktır. Baryumlu grafi, baryumun mideye geçiş süresi, yemek borusundaki hava ve sıvı seviyesi, yemek borusundaki genişleme gibi konular hakkında bilgi verecek ayrıca yemek borusunun alt kısmında hastalığın varlığında görülebilecek kuş gagası gibi daralma, yemek borusunun mide alt cebinde kaybolması, baryumun içinden yağan kar gibi görünen gıdaların varlığı hastalığın teşhisini kolaylaştıracaktır. Doktorun uygun gördüğü durumlarda endosonografi ve bilgisayarlı mide tomografisi istenebilir. Hastalığın ilk teşhisi 1674 yılında Sir Thomas Wills tarafından yapılmış ve hasta kişi, balina kemiği ile daralmış olan yemek borusu genişletilerek tedavi edilmiştir.

Akalazya tedavisi nasıl yapılır?

Bu alanda hastalığın seviyesi, süresi, boyutuna göre son yıllarda yaygınlaşan balon yönteminden ilaçla tedaviye en son olarak da cerrahi müdahaleye kadar birçok farklı tedavi uygulanmaktadır. 2010 yılından bu yana Türkiye'de 12 kişi üzerinde uygulanan endoskopik balon uygulaması POEM başarılı sonuçlar vermiştir. Herhangi bir cerrahi operasyon olmadan yapılan işlem sonucunda hastalar 3 gün içerisinde normal hayatlarına geri dönebilmiştir. İki kez endoskopik balon uygulaması yapılan ve başarılı sonuç alınamayan hastalarda ise cerrahi tedaviye gidilir. Cerrahi olarak uygulanan yöntemin adı laparoskopik modifiye heller miyotomisidir. Hem açık ameliyat hem kapalı ameliyat olarak yapılabilir. Burada kararı etkileyen hastalığın geçmişi ve inatçılık derecesidir. Hastalığın tedavisi ne şekilde olursa olsun yüzde 96 oranında başarılı sonuçlar verir.

Akalazya hastalığında beslenme

Bol proteinli, enerjisi yüksek, posası az, ezme şeklindeki yumuşak besinler tüketilmeli. Azar azar fakat sık sık yemek yenmeli, mukozayı eriten sirke, hardal, çay, kahve gibi gıdalardan uzak durulmalı. Soğuk içeceklerden uzak durulmalı.
" } ] }