{ "title": "Baryumlu Mide Grafisi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/baryumlu-mide-grafisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 02:29:08", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Baryumlu mide grafisi, sindirim sistemi, ince bağırsak, ülser, tümör, büzüşme, mide, yemek borusunda meydana gelen anormallikleri tespit edebilmek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.

Baryum mide grafisi için hasta bir gece aç bekletilir. Baryumun yutulabilmesi için ya da tadını daha hoş bir hale getirmek için hastaya tatlandırılmış bir sıvı içmesi tavsiye edilir. Daha sonra hastaya baryum sülfat adında beyaz bir sıvı içirilir. Hasta röntgen çekilirken ters çevrilir. İçilen sıvının yemek borusuna kaçıp kaçmadığı incelenir. Eğer hastada ülser varsa baryum sülfat mide ya da duodenumun dış tarafına doğru taşar. Bu görüntüleme ile hiatus hernisi gibi üst sindirim kanalı hastalıkları da tespit edilebilir.

Geliştirilmiş teknikler sayesinde radyologlar görüntüleme anında hava kontrası yaparak mukozayı ayrıntılı bir şekilde değerlendirebilir. Fakat iyi bir görüntü sağlamak için röntgen değişik açılardan uygulanmalıdır.

Baryumlu mide grafisi daha önceki yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmasına rağmen dolaylı bir inceleme yöntemi olduğu için artık eskisi kadar kullanılmamaktadır.
" } ] }