{ "title": "Bulgur Mideye Dokunur Mu?", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/bulgur-mideye-dokunur-mu.jpg", "date": "23.01.2024 03:24:31", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Bulgur Mideye Dokunur Mu? Bulgur, buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup tahıl grubundan sayılmaktadır. Ayrıca beslenme piramidinin tabanında yer almaktadır. Bulgur hem ekonomi açısından sevilerek tüketilir hem de bir karbonhidrat kaynağıdır. Bulgurun temelinin oluşturan ana madde olan buğday; öz, kepek ve endosperm olarak üç bölümden meydana gelmekte ve vücudumuza gerekli olan besin ögelerinin pek çoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır. Endosperm ise içeriğinde olan nişasta ve az proteinlerle buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece vücudumuza enerji veren bölümüdür. Buğdayın yapısında yer alan öz ve kepek, magnezyum, çinko, krom gibi önemli mineraller, diyet posasını, bazı fenolleri, fitatları ve selenyumu, bundan başka B 12 dışındaki bütün B vitamini maddelerini de içermektedir. Uzmanlar pirince nazaran bulguru alternatif olarak göstermişlerdir. Folik asit içeriği nedeni ile özellikle gebelik dönemlerinde de tüketimi tavsiye edilmiştir. Okul çağındaki çocukların vücut direncini arttırmak için özellikle haftada 1 veya 2 öğün bulgur ile beslenmeleri gerekir. Lif bakımından da bulgur oldukça iyi bir kaynaktır. Bu özelliği sayesinde kanda yağ oranını azaltıcı etkiye de sahiptir. Dolayısı ile kandaki kötü kolesterol seviyesini de düşürür.