{ "title": "Çocuklarda Reflü", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/cocuklarda-reflu.jpg", "date": "19.01.2024 13:48:36", "author": "Dinçer", "article": [ { "article": "
Çocuklarda reflü, genelde midenin sistem dışı olarak özofagusa kaçması ile görülmektedir. İmmatüriteye ilişik olarak yemeklerden sonra 2-3 saat içerisinde ve uykunun ilk başlarında fizyolojik sebebiyle reflü kendini belli etmektedir. Çocuklarda reflü semptomu görülebildiği gibi asemptomatik olarak da seyredebilir ve münhasıran komplikasyonları görüldüğü zaman tanısı konulabilir.

Çocuklarda reflü hastalığı, reşit bireylere oranla biraz daha karmaşık mekanizmalar nedeniyle etkin olmaktadır. Patolojik reflünün çocuklarda oluşması sıklıkla nörolojik hastalık söz konusu olduğunda görülmektedir. Bu çocuklarda reflü semptomunun dışında, spastik görünün, artış gösteren hıçkırıklar, yutma güçlü ve çeşitli refleks durumları gözlenebilir. Normal bir gelişim sürecinde olan çocuklarda reflü genelde astım, zatürreeden kaynaklanan ataklar ve reaktif hava yolları ile kendini gösterir. Sindirim sistemiyle de göğüs yanması, yemek yeme de isteksizlik durumları, göğüs de hafif yanma, az kanla karışık kusma durumları, yemek yerken yutkunmada zorlanma ve büyüme gelişimde durgunluk hastalığın bulguları olabilmektedir.

Reflüçocuklar da ve yeni doğan bebekler arasında normal olarak görülebilmektedir. Yaşamın ilk üç ay gibi bir döneminde bebekler, anneden aldıkları sütü ağızlarında biriktirip avuç dolusu çıkartabilirler. Bu durum doğal bir süreç olarak kabul edile bilinir de edilmeye bilinir de. Durumun sıklığına ve bebeğin gelişimine göre değişkenlik göstermektedir.

Çocuklarda reflü tanısı nasıl konulur?

Çocuğun iyi tanınmış bir hastalık öyküsünün olması, reflü tanısının rahat koyulabilmesi adına önemlidir. Aynı zamanda tanının desteklenebilmesi için ve de tedavi sürecine hızlı geçilmesi için birtakım testlere ihtiyaç duyabilmektedir.

Çocuklarda reflü testleri
" } ] }