{ "title": "Gastrit Tedavisi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/gastrit-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 08:33:55", "author": "Suay", "article": [ { "article": "
Gastrit, mide mukozasında oluşan bir tür yangıdır. Farklı etkenlerin neden olduğu uyarı beyaz kan hücrelerinin mukozada toplanmasına neden olur. Bu sayede oluşan gastrit akut ya da kronik olarak devam edebilir.

Gastrit, hazımsızlık, midede yanma hissi, kusma, bulantı, ağrı ve şişkinliğe yol açan bir rahatsızlıktır. Gastrit mide iltihabı olarak da anılmaktadır. Gastrit, midenin iltihaplanması sonucu oluşum göstermektedir. Fizyolojik olarak mide hücreleri gıdaların sindirilebilmesi için asit salgılar. Mide asitlerinin midye herhangi bir hasar vermemesi için mide mukozası çeşitli savunma mekanizmaları geliştirerek kendini korur. Değişik nedenlere bağlı olarak mide mukozası asitli ortama karşı kendini koruyamaz ve zarar görebilir.

Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?

Gastrit tedavisi, diğer bütün hastalıkların tedavisinde olduğu gibi nedene yönelik yapılmalıdır. Bakteri sonucu oluşan bir hastalık olduğundan dolayı ihmal edilmeden tedavisi yapılmalıdır. Gastrit eğer bakteri nedeni ile oluşum göstermemiş ise mide asidini hafifletici ilaçlar kullanılmalıdır. Aynı zamanda ilaç tedavisinin yanı sıra hastaya diyet programı verilir. Hastanın midesine zarar vermeyecek gıdalar ile beslenmesi tavsiye edilir. Şayet hastanın alkol ve sigara alışkanlığı varsa bu alışkanlıkların terk edilmesi şarttır.

Gastrit, bakteri nedeni ile oluşum göstermiş ise en etkili tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Fakat bazen gastrit tedavisi çok zorlu olduğundan dolayı, iki farklı antibiyotiğin aynı anda kullanılması önerilebilir. Ayrıca antibiyotiğe destek olarak midede salgılanan asidi azaltmak için farklı bir ilaç daha kullanılır. Gastrit tedavisi süresince kullanılan antibiyotiklerden dolayı bazı yan etkiler oluşabilir. Ancak oluşan etkiler çok önemli değil ise mümkün olduğunca ilaçlara ara verilmemelidir. İlaçlara ara verildiği takdirde, ikinci kez başlandığında gastrit tedavisi daha güç bir hal alabilir.

Gastrit için etkin ve başarılı bir tedavi yapıldığında bakterilerin %80 kadarında başarılı olunabilir. Yok olan bakterilerin tekrar midede açığa çıkma ihtimali de oldukça düşüktür. Reçete edilen antibiyotiğin kullanılmasına rağmen bakteriler üzerinde başarılı olunamamışsa, ikinci bir tedavide aynı antibiyotiğin kullanılması yararsız olur. Bu nedenle antibiyotikler değiştirilerek reçete edilmelidir.
" } ] }