{ "title": "Gastrit", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/gastrit(2).jpg", "date": "19.01.2024 20:43:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gastrit, sindirimin önemli bir bölümünün gerçekleştiği midede yanma, şişkinlik, ağrı, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerle karakterize olmuş mide rahatsızlığıdır. Toplumda yaş ve cinsiyet ayırt etmeden herkesi etkileyebilen bir sorundur. Mide mukozasının çeşitli etkenlerle hasar görmesi sonucunda gelişir. Gastrite neden olan etkenler oldukça çeşitlidir. Hastalara oldukça fazla rahatsızlık veren bir rahatsızlık olduğundan, öncelikle buna sebep olan etkenlerin tespit edilmesi gerekir.

Gastrit neden olur?

Gastrit nedenleri arasında en önemli yeri tutan etkenin Helicobacter Pylori denilen bakteridir. Çubuk şeklindeki bakterinin tespiti oldukça yaygındır. İyi yıkanmayan besinlerden, uygun şekilde hazırlanmamış içeceklerden mideye ulaşarak, gastrit etkisine yol açar. Bu yüzden uzmanlar besinlerin iyi yıkanmasını tavsiye eder. Mideye yerleşen Helicobacter Pylori bakterisi burada toksinler salgılamaya başlar. Vücudun bağışıklık sisteminin bu toksinlerle savaşmak için görevlendirdiği hücrelerin savunmasıyla ortaya çıkan zararlı maddelerde toksinlerle birlikte mide mukozasını etkilemeye başlar.

Beslenme düzeni gastrit için uygun zemin oluşturur. Özellikle alkol tüketimiyle birlikte beslenmenin uygun olmaması mide yüzeyinin tahriş olmasına neden olur. Bu gastrit oluşumunun nedenleri arasındadır.

Sigara alışkanlığı da mide sinir sistemi üzerinde uyarıcı etki yapmakta ve asit salgılanmasına yol açmaktadır. Fazla mide asidi mide mukozasının tahrişine yol açacağından gastrite neden olabilir.

Gastrit nedenleri arasında önemli bir yer tutan etken ise strestir. Bu mide asidinin salgılanmasını tetikler. Bu yüzden mide mukozası hasar görür.

Bu etkenlerin dışında ağrı kesici ilaçların bir kısmı, aspirin, romatizmal ilaçlar, antibiyotikler gibi ilaçlarda gastrit nedeni olabilir.

Gastrit belirtileri nelerdir?

Hastalarda görülen en önemli belirtiler arasında hazımsızlık ve mide ağrısı yer alır. Özellikle stres kaynaklı olan gastrit ani kanamalara neden olarak, yaşamsal risk oluşturabilir. Geğirme, iştahsızlık ve şişkinlik etkileri görülür. Genellikle aç olunduğunda belirtiler daha şiddetli olur. Bu hastaları oldukça rahatsız eder. Bu nedenle antiasit ilaçların kullanımı hastalar arasında oldukça yaygındır. Bu şekilde midede hissedilen rahatsızlık giderilmeye çalışılır. Hastalık kronikleşirse daha az belirti verebilir. Bazen belirti olmadan mideyi etkiler. Uzun süre devam eden iltihaplar meydana gelebilir. Daha çok karın üst bölgesinde ağrı, bulantı ve kusma görülebilir.

Gastrit tanısı nasıl konulur?

Hastalara kesin tanı koymak için endoskopi yapılması gerekir. Gastroentolog tarafından hastanın öyküsü dinlenerek, gastrit rahatsızlığı anlaşılabilir. Bunun ardından ucunda kamera olan bir hortum ile mideye bakılarak, endoskopi yapılır. Bu şekilde hastalığın midede yaptığı tahribat tam olarak görülebilir.

Gastrit tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisinde kullanılan tıbbi seçenekler arasında mide asidini azaltacak ilaç tedavisi kullanılabilir. Bu şekilde hastanın desteğiyle mide yüzeyi yaklaşık 2 haftada eski haline gelebilir. Bu tedavi hastalarda geçici bir düzelme sağlayabilir. Bunun üstüne mutlaka koruyucu tedavi uygulanmalıdır. Bu gastrit tekrarını önleyecektir. Aynı zamanda hastanın diyet yapması da çok önemlidir. Mide asidini arttıracak besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Mide kendini yenileyebilen bir organımızdır. Bu nedenle biraz destekle mideye yardımcı olunmalıdır. Mide mukozası düzelse bile, beslenmeye çok dikkat edilmelidir.

Gastrit hastaların beslenmesi

Hastaların sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermesi gerekir. Özellikle protein bakımından zengin bir diyet uygulanmalıdır. Yemekte besinler iyi çiğnenmelidir. Sonrasında ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Hastaların tüketmesi sakıncalı besinlerde bulunur. Bunlar arasında en önemlileri kızartmalar, ekşi yoğurt, dondurma, çikolata, reçel, turşu türleri, sert ve çiğ meyveler, karabiber, sarımsak, kırmızı pul biber, sucuk, salam, et konserveleri, füme etler, kahve, alkol, çay ve gazlı içecekler yer alır.

Gastrit bitkisel tedavi seçenekleri

Bu tedaviler alternatif olarak uzmanların yardımıyla uygulanabilir. Bu yüzden hastaların bilinçsiz uygulamalardan kaçınması gerekir. Karpuz suyu, elma ve üzüm suyu hastaların gastrit etkilerinden kurtulmasını sağlayan besinlerdir. Özellikle zencefil yararlı bitkisel ürünler arasında yer alır. Ayrıca çiğ patates suyu, petekli bal, Hindistan cevizi, peynir altı suyu, pirinç lapası gastrit hastalarını tavsiye edilebilir. En önemli destekçi ise hastaların bol su içmesidir.
" } ] }