{ "title": "Gastritin Belirtileri", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/gastritin-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 15:20:52", "author": "Yalın", "article": [ { "article": "
Gastrit belirtileri; mide mukozasında meydana gelen bir çeşit mikrobik ajanların çalışması ile oluşur. Midede oluşum gösteren bu inflamasyon (Yangı) çeşitli faktörlerin sebep olduğu uyarıların, beyaz lenf dokuları tarafından mukozada katlanması sonucunda meydana gelir. Kişilerde görülen gastrit akut veya kronik olarak kişilerde farklı belirtiler verebilir.

Kronik gastrit, gelende akut gastrite göre daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Bu gastrit, helicopter pylori (HP) ağız yoluyla alının besinlerin midede yerleşme yapması ile gastriti meydana getirecek iltihabı oluşturmakta ve sprial şekline benzer bakterinin gelişimini sağlamaktadır. HP, Mide asidi ile diğer etkenlerden korunarak, mide mukozasını kapsayan mukus tabakanın altında gelişimini sürdürür. Zaman, zaman kişilerde mideden ağza doğru gelen bir yankı ile kendini belli eder.

Gastrit belirtileri nelerdir?

Gastritin kişilerde görülme belirtileri kronik veya akut oluşumuna göre değişkenlik göstermektedir. Akut gastritte genel olarak karnın üst kısmından başlayan, çeşitli gaz faktörleri, geğirme hissi, mide ile ağız arasında yanma duygusu, çeşitli ağrılar, ağza ekşi ve acı bir tat gelmesi, bulantı ve kusma gibi bulgular ile sık rastlanır. Kronik gastritte ise akut gastrite oranla daha az ağrı görülür ve yemek yeme ihtiyacının arkasından gelen şişlik, erken doyum hissi, dolgunluk, ağza kötü ve biçimsiz tatların gelmesi, iştahsızlık, geğirme hissi, mide bulantısı gibi yakınmalar ile midede hafif sızlanma gibi dispeptik sorunlar daha sık karşımıza çıkabilmektedir.

Kronik gastritte ağrı söz konusu olduğunda, gastritin zeminini oluşturan bir ülser yahut farklı hastalıkların gelişimi söz konusu olduğu düşünülebilir. Antiromatizmal ya da aspirin kullanımı sonrasında kronik gastrit olan kişilerde gizliden yahut aşikâr kanamalar meydana çıkabilir.

Gastrit, sorunu yaşayan kişilerde ilk zamanlarda fazla belirti vermeden mikrobik organizmalar gelişimine devam eder. Lakin gastrit kronik bir hal almaya başladığında çeşitli ve önemli belirtiler vermektedir. Gastritin verdiği en belirgin ve en önemli belirtisi yanma hissidir. Lakin mideden başlayan ve ağızdan çıkacakmış gibi bir alev modunda olan bu belirti kişilerin yaşam kalitesini düşürmektedir.

Gastrit belirtilerinde mide ağrısı fazla görülmemektedir. Genelde midenin hassas olduğu besinlerin tüketilmesinde mide ağrısı gözlenebilir. Birtakım besin grupları gastritin oluşumuna zemin hazırlarken, bir yandan da midenin durumuna göre tepki vermektedir. Özellikle fazla acılı gıdalar tüketen kişilerde gastrit belirtileri diğer kişilere oranla daha fazla görülmektedir. Acının dışında ise turşu ve mayalı gıdalar da HP virüsünün meydana gelmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu virüs gastritin en belirgin belirtilerini meydana çıkartan ve yanma hissinin artışına neden olan bir virüstür. Gastrit belirtileri arasında en az görüleni mide ağrısıdır. Midenin ağrıması altında yatan bir hastalığın habercisi olabilir.
" } ] }