{ "title": "Gebelikte Mide Yanması", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/gebelikte-mide-yanmasi.gif", "date": "19.01.2024 08:31:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte mide yanması, gebelik döneminde mide yanası oldukça sık karşılaşılan ve gebelik ile karakterize bir gebelik belirtisidir. Mide ve boğaz kısmında rahatsız edici yanma, boğazda acımsı bir tat özellikle gebeliğin ilk evrelerinde daha sık maruz kalınan rahatsızlıktır. Bazı gebelerde bu rahatsız edici durum gebelik tamamlanıncaya kadar devam edebilir. Özellikle gebeliği 7. Ayından sonra daha da şiddetli bir hal alabilir. Gebeliğin son döneminde yaşanan mide yanması rahmin büyümesi nedeniyle mideye uyguladığı baskıdan kaynaklanmaktadır. Bu durumda sindirim sistemi daha yavaş çalışarak mide daha geç boşalır. Dolayısı ile mide yanması ortaya çıkar.

Gebelikte mide yanması, gebelik nedeniyle anne vücudunda değişime uğrayan hormonardan dolayı ortaya çıkabilir. Daha çok reflü şeklinde kendini gösterir, boğaz kısmına doğru yanma hissi daha fazla yaşanabilir. Gebelik sürecinde anne adayını ciddi anlamda rahatsız eden, yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek şekilde yaşanan mide yanması şikâyetlerinde mutlaka bir doktora başvurularak yardım alınması gerekebilir.

Normal dönemlere nazaran gebelik döneminde sindirim sistemi ve bağırsak hareketleri daha fazla pasifleşebilir. Midenin dolum ve boşaltım süresi uzar ve mide yanması şikâyeti ortaya çıkar. Mide içinde bulunan gıdalar ve asitler yemek borusuna doğru ilerler. Bu süreç mide yanmasını tetikler. Bu durumda ortaya çıkan yanma kalp bölgesine yakın bir alanda gerçekleşebileceği için genellikle kalp krizi ile karıştırılabilir. Bu tür problemlere maruz kalan hasta kendini kalp krizi geçiriyor zannedebilir.

Beslenme düzeninde yapılan hatalar mide yanmasına neden olabilecek bir diğer faktördür. Gebelik dönemi beslenme programına özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Aksi halde mide yanması başta olmak üzere birçok probleme maruz kalınabilir. Gebelik nedeniyle değişikliğe uğrayan metabolizma ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle metabolizmanın istekleri karşılanmalı, gereksiz gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Gebelik döneminde mideyi rahatsız etmemek için tıka basa doyulmadan sofradan kalkılmalıdır. Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve sık aralıklarla azar azar yenmelidir. Yine su tüketimi yemek yerken değil yemekten sonra ya da önce olmalıdır.

Mide yanmasını tetikleyen bir diğer faktör ise yatış pozisyonudur. Özellikle yemek yendikten sonra hemen oturmak ya da uzanmak yerine hafif hareketler ile vücut hareketli tutulmalıdır. Baharatlı gıdalardan uzak kalınmalıdır. Yemeklere aşırı eklenen baharat mide yanmasını ciddi anlamda tetikleyebilir. Hamilelik egzersizleri ihmal edilmeden doktorun önerdiği düzeyde düzenli yapılmalıdır. Egzersiz sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını ve metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlayan önemli faktörlerden biridir. Eğer egzersiz yapılamıyorsa mutlaka günlük 45 dakikalık yürüyüşler ihmal edilmemelidir.

Gebelik Döneminde Mide Yanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminde yaşanan şiddetli mide yanması için doktor anne adayını rahatlatacak ve yanmayı kontrol altına alabilecek ilaçlar reçete edebilir. Mide yanması için ılık süt tüketimi de oldukça faydalıdır. Ancak süt gaz yapabileceği için anne adayları uzak durabilir. Elma, armut gibi meyveler de mide yanması için tüketilebilir.

Gebelikte Mide Yanması İçin Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminde yaşanan mide yanması için bazı besinlerden yardım almak mümkündür. Ancak hiçbir bitkisel reçete doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Gebelikte mide yanmasına karşı tüketilebilecek besinler;

Karnabahar: Haşlanarak tüketilen karnabahar mide asidini dengeleyici özellik taşır. Bu nedenle gebelik döneminde mide yanmasına karşı kullanılabilir.

Lahana: Gebelikte yaşanan mide yanmasına karşı lahana çiğ olarak tüketilebilir. Yine ince doğranmış lahanaya kereviz ve havuç dilimleri ilave edilerek salata şeklinde hazırlandığında mide yanmasına karşı çözüm getirilebilir.

Patates: Patatesin çiğ olarak suyu çıkartılarak mide yanmasına karşı bitkisel bir ilaç olarak kullanılabilir. Yine kereviz, havuç ve normal su ilave edilerek de tüketilebilir.

Muz: Muz mideye iyi gelen meyvelerin başında yer alır. Dolayısı ile gebelik döneminde yaşanan mide problemlerine karşı da gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Muz mide enzimi ve hücrelerin artmasına da yardımcı olur.
" } ] }