{ "title": "Geğirme", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/gegirmek.jpg", "date": "21.01.2024 16:15:40", "author": "Hulusi", "article": [ { "article": "
Geğirme, özafagus ve midedeki havanın karın kaslarının kasılarak, zor bir şekilde ağızdan çıkarılması ile gerçekleşir. Bu olay mide kardia bozukluklarında, mide ülserlerinde, safra kesesi hastalıklarında bir belirti olarak yaşanabilir. Midede birikmiş olan aşırı miktardaki gazın, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla dışarıya atımı gerçekleşir. Hava yutmayı bazı eylemler daha kolay hale getirir. Bu eylemler arasında sakız çiğneme, kamışla içecek içme, hızlı yemek yeme, sigara içme, şeker emme, takma dişlerin olması sayılabilir. Havanın fazla miktarda yutulması, midede aşırı miktarda gaz birikmesine ve kronik olarak geğirmeye sebep olur. Bu eylem oldukça rahatsız edici ve kalın bağırsakta meydana gelen karbondioksit ve hidrojen gazlarının sebep olduğu bir durumdur. Bağırsaklarda tam olarak emilmeyen karbonhidratların, kalın bağırsaklarda bakteriler tarafından parçalanması nedeniyle gaz oluşumu meydana gelir. Bazı sebzelerde ve meyvelerde, patateste, mısır, yulaf ve buğdaydaki karbonhidrat tam olarak sindirilemediğinden, emilme gerçekleşmez.

Geğirme nedenleri nedir?
Geğirmeye engel olmak için ne yapılmalıdır?

Öncelikle atta yatan bunu tetikleyen bir rahatsızlık olması durumunda, bunun tedavi ettirilmesi gerekir. Geğirmeye neden olabilecek soğan, muz, çikolata, ayran, kuru erik, kayısı, gazoz gibi besinlerin daha uzun süre çiğnenmesi, ağızda daha fazla tutulması, küçük lokmalar halinde tüketilmesi rahatsızlığı kontrol altına almayı sağlar. Konuşma esnasında, yemek yerken daha dikkatli olmalı, yavaş ve alçak sesle konuşmak, ağır yemek yeme düzeni sağlanmalıdır.

Geğirme bitkisel tedavi ile nasıl engellenir?
" } ] }