Geğirme, özafagus ve midedeki havanın karın kaslarının kasılarak, zor bir şekilde ağızdan çıkarılması ile gerçekleşir. Bu olay mide kardia bozukluklarında, mide ülserlerinde, safra kesesi hastalıklarında bir belirti olarak yaşanabilir. Midede birikmiş olan aşırı miktardaki gazın, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla dışarıya atımı gerçekleşir. Hava yutmayı bazı eylemler daha kolay hale getirir. Bu eylemler arasında sakız çiğneme, kamışla içecek içme, hızlı yemek yeme, sigara içme, şeker emme, takma dişlerin olması sayılabilir. Havanın fazla miktarda yutulması, midede aşırı miktarda gaz birikmesine ve kronik olarak geğirmeye sebep olur. Bu eylem oldukça rahatsız edici ve kalın bağırsakta meydana gelen karbondioksit ve hidrojen gazlarının sebep olduğu bir durumdur. Bağırsaklarda tam olarak emilmeyen karbonhidratların, kalın bağırsaklarda bakteriler tarafından parçalanması nedeniyle gaz oluşumu meydana gelir. Bazı sebzelerde ve meyvelerde, patateste, mısır, yulaf ve buğdaydaki karbonhidrat tam olarak sindirilemediğinden, emilme gerçekleşmez.
Geğirme nedenleri nedir?
En belirgin neden yemek yerken ya da konuşurken hava yutulmasıdır.
Mide asidi ve tükürük salgısı gaz oluşumuna neden olduğundan, geğirme eylemi gerçekleşir.
Safra kesesi, safra yolları ve mide hastalıkları geğirmeye neden olabilir.
Sindirilemeyen besinler nedeniyle oluşabilir.
Geğirmeye neden olacak gıdaların tüketilmesi nedeniyle oluşabilir.
Sakız çiğnemek ve gazlı içecekleri sıkça tüketmek.
Geğirmeye engel olmak için ne yapılmalıdır?
Öncelikle atta yatan bunu tetikleyen bir rahatsızlık olması durumunda, bunun tedavi ettirilmesi gerekir. Geğirmeye neden olabilecek soğan, muz, çikolata, ayran, kuru erik, kayısı, gazoz gibi besinlerin daha uzun süre çiğnenmesi, ağızda daha fazla tutulması, küçük lokmalar halinde tüketilmesi rahatsızlığı kontrol altına almayı sağlar. Konuşma esnasında, yemek yerken daha dikkatli olmalı, yavaş ve alçak sesle konuşmak, ağır yemek yeme düzeni sağlanmalıdır.
Geğirme bitkisel tedavi ile nasıl engellenir?
Yemek sonrasında 1 tatlı kaşığı rezene tohumunu çiğnemek şikâyetleri azaltır.
Gaz sorunu yaşayanlar, karın bölgesine Hindistan cevizi yağı ile masaj yapmalıdır.
Bir bardak ılık suyun içerisine yarım çay kaşığı zencefil ile bir tutam kaya tuzu koyularak içilmesi rahatlık verecektir.
Yemek sonrasında limon suyuna batırılmış bir parça zencefil yenmesi şikâyetin oluşumunu azaltır.
Yemek sonrasında bir tatlı kaşığı dereotu ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı karıştırıp içmek faydalı olur.
Bir çay kaşığı zencefil, birer tatlı kaşığı kırmızı biber ve kakule tohumu, bir su bardağı suyla birlikte kaynatılır. Yemek yedikten bir saat sonra içildiğinde, geğirmeye engel olur.