{ "title": "H. Pylori", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/h-pylori.jpg", "date": "23.01.2024 06:26:21", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "H. Pylori, tam adı helicobacter pylori midenin birçok bölgesine yerleşen mikroaerofilik bir bakteridir. Bu bakteri yerleştiği yerlerde kronik enflamasyona neden olmaktadır. Bu bakteri dünya nüfusunun neredeyse yarısında bulunmaktadır. Bu bakteri enflmasyon nedeniyle duodenum ve mide ülserine sebep olabilmektedir. Bunun yanında da mide kanserine de neden olabilir. Önceleri Campylobecter ailesine ait zannedilen bu bakteri daha sonra yapılan araştırmalar neticesinde 1989 yılında bu bakterinin bu aileye ait olmadığı ve Helicobacter ailesine ait olduğu anlaşılmıştır.

H. Pylori bulaşıcı mıdır?

H. Pylori adlı bakteri genellikle kirli yiyeceklerden veya dışkı ile birleşen kirli sudan bulaşabilmektedir. Ayrıca tükürük, kusmuk ve dışkı maddesi ile de bulaşabilir. Bulaşıcı olması nedeniyle mide ve ince bağırsakta enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Midedeki koruyucu dokuların enfekte olmasına da neden olmaktadır. Böylece midedeki bazı toksinler ve enzimler serbest kalır. Böylece hem ülser hem de gastrit rahatsızlığına zemin hazırlar.

H. Pylori enfeksiyonları nasıl önlenir?
H. Pylori enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Çoğu kişide H. Pylori enfeksiyonu belirtilerini pek fazla göstermez. Ancak bazen de ağır belirtilere neden olabilir. Belirtiler ise şöyledir:
H. Pylori enfeksiyonunun tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

H. Pylori enfeksiyonu kan, dışkı ve nefes testleri ile teşhis edilmektedir. Bu enfeksiyonun neden olduğu hastalıklar tedavi edilirken midede kanamayı önleyici ve koruyucu ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlardan biri asit baskılayıcı diğeri de mide astarının iyileşmesine yardım etmek için kullanılır. Bu hastalıklar doktor onaylı antibiyotikler yardımıyla tedavi edilir.
" } ] }