{ "title": "Hamilelikte Bulantı", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/hamilelikte-bulanti.jpg", "date": "21.01.2024 22:43:39", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hamilelikte bulantı, hamilelik döneminde olan kadınların büyük kısmında gebeliğin ilk üç aylık döneminde özellikle sabahları bulantı ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte bulantı oldukça yaygın bir gebelik belirtisidir. Hormonların yükselmesi, tansiyonda yaşanan dalgalanmalar ve metabolizmadaki değişimler gibi daha pek çok neden bulantıya yol açabilir. Çok şiddetli olmayan bulantılar normal kabul edilir. Yoğun şekilde yaşanan bulantılar hiperemezis gravidarum olarak tanımlanır.

Hiperemezid gravidarum anne adayında kilo kaybının yanı sıra, vücutta su kaybına ve yeterli şekilde beslenememeye yol açar. Bazı durumlarda ise hamile kadının hastaneye yatmasına gerek duyulabilir. Gebeliğin ilk üç aylık sürecinde gebelerin büyük çoğunluğunda bulantı görülebilir. Bulantı ile genelde kusma görülür. Bulantı genelde sabahları daha yoğun hissedilir ve sabah hastalığı olarak tanımlanır. Sabahları daha yoğun hissedilse de günün her saati bulantı hâkim olabilir. Yaşanan bulantıların şiddeti ve ne kadar sürdüğü kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı gebelerde yalnızca bulantı görülürken bazılarında bulantıya eşlik eden kusma da görülebilir.

Hamilelikte bulantıya eşlik edebilecek şikâyetler nelerdir?
Hamilelikte bulantı neden olur?

Hamilelikte bulantı şikâyetinin neden oluştuğu halen tam olarak belirlenememiştir. Ancak bazı faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bu faktörler ise aşağıdaki gibidir;
Hamilelikte bulantı ne zaman başlar?

Hamilelikte bulantı, genellikle gebeliğin 6. Haftasından itibaren başlar. Hamilelik 6. Haftaya ulaştığında bulantı şikâyetlerinde artış yaşanırHamileliğin ilk 3 ayında devamlılığını koruyarak 3. Aydan sonra yavaş yavaş ortadan kaybolur. Bulantı 1-4 saat arasında devam edebilir. Bazı gebelerde bulantı 20. Haftaya kadar, bazılarında ise doğum gerçekleşene kadar devam edebilir. Şiddetli bulantılar için zaman kaybetmeden doktora başvurulduğunda bulantının şiddeti gerekli tedaviyle hafifletilebilir. Hamilelik 9. Haftasına ulaşmış, ilk defa bulantı yaşanmaya başlanmış ve bulantıyla beraber baş ağrısı, ateş, farklı bölgelerde ağrı oluşmuşsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu tür belirtiler hamilelik harici başka bir sorunun habercisi olarak yaşanabilir.

Hamilelikte bulantı için neler yapılabilir?

Doktora başvurulmuşsa ve doktor bu sorun karşısında herhangi bir tedaviye gerek duymamışsa kesinlikle harici ilaç kullanılmamalıdır. Ancak evde bulantı için bazı önlemler alınarak bulantının şiddeti azaltılabilir.
Hamilelikte bulantı için ne zaman doktora başvurulmalıdır?
" } ] }