{ "title": "Hamilelikte Mide Yanması", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/hamilelikte-mide-yanmasi(2).jpg", "date": "20.01.2024 07:04:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hamilelikte mide yanması, çoğu anne adayının yakınmalarından biridir. Hamileliğin başlangıcından itibaren etkili olabilen mide yanması, özellikle son 2-3 aylık süreçte anne adaylarını daha fazla rahatsız edebilir. Hamilelikteki mide yanması nedenleri arasında hormonların değişmesi ve rahmin büyümesiyle mideye baskı yapması yer alır. Bu etkiler mide yanması, mide ekşimesi, mide ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Anne adayların her türlü etkiye karşı hassaslaşması, yakınmaların etkisini arttırmaktadır. Hormonlar nedeniyle midenin yemek borusu ile birleştiği yerde gevşeme olur ve mide asidi buradan yemek borusuna kaçarak, mide yanmasına neden olur. Bu reflü olarak tanımlanan rahatsızlıktır. Bu hastalar ağza gelen acı sudan rahatsız olurlar. Hamileliğin son aylarında da rahmin büyümesi ve mideye baskı yapması, bu dönemde mide yanması yakınmasını arttırır.

Bazı hamilelerde ise gebelik öncesinde ya da gebelikle birlikte başlayan gastrit, mide ülseri gibi rahatsızlıklarda midede yanma, ağrı gibi yakınmalara neden olabilir. Ancak çoğu kadın sadece hamilelik döneminin etkilerinden dolayı mide yanması çeker. Bu sorun göğüs kemiği altından genze doğru olan bölgenin yakıcı bir etki altına girmesiyle hissedilir. Gebelikte vücutta oluşan hormonal ve fizyolojik değişiklikler bunda etkili olur. Progesteron hormonunun gebelikte artması nedeniyle rahimdeki düz kaslar gevşediği için, mide ve yemek borusu birleşimindeki kaslarda da gevşeme olur. Bu hamilelikte mide yanmasının en önemli nedenidir.

Hamilelikte mide yanması ne zaman etkili olur?

Bu sorun genellikle gebe kadınların yatar pozisyonda olduğunda daha fazla etkili olur. Bu nedenle anne adayları genellikle oturur pozisyonda uyumayı tercih eder. Bu şekilde daha rahat ettiklerini düşünürler. Hamileliğin 5. Ayından itibaren rahmin iyice büyümesiyle mideye baskı yapması yüzünden mide yanması yakınmasında artma olur. Bu durumda anne adayının detaylı muayenesi ile tanı konulabilir. Kişide öksürük, göğüs ağrısı, sesli solunum, boğaz ağrısı gibi bulgularda varsa, reflü tanısı konulabilir.

Hamilelikte mide yanması için neler yapılabilir?
" } ] }