{ "title": "Hamilellikte Reflü", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/hamilelikte-reflu(1).jpg", "date": "19.01.2024 23:24:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hamilelikte reflü, hamilelikte anne adaylarının en fazla yakındığı mide sorunlarıdır. Reflü bunların arasında ilk sıralarda yer alır. Bu rahatsızlık midede olan asidin yemek borusuna kaçmasıyla ortaya çıkan yanma hissidir. Özellikle hamilelikte rahmin iyice büyüdüğü ileri aylarda reflü yakınmaları daha fazla olur. Bunun nedeni hamilelikte artan progesteron hormonunun mide ve yemek borusu arasındaki kasları zayıflatmasıdır. Bu nedenle besinler ve mide asidi yemek borusuna ve boğaza doğru gelmeye başlar. Bebeğin anne karnında büyümeye başlaması da mideye yaptığı baskıyı artırır.

Hamilelikte reflü nasıl anlaşılır?

Bu sorunu yaşayan anne adaylarında göğüste yanma hissi ve midede ekşime gibi belirtiler oluşur. Ağızda ekşimsi ve acı bir tat meydana gelir. Bunun yanında ağızda koku oluşur. Anne adayı tok karnına yattığında, geceleri kendisini rahatsız eden şişkinlik, gaz ve boğulma hissi meydana gelir. Hatta kalpte çarpıntı ve baskı hissedilebilir. Reflünün süresi ne kadar uzun sürüyorsa, hissedilen yanma daha fazla olur. Bu etkiler hissedildiğinde, anne adaylarının reflü sorunu olduğu kolayca anlaşılabilir.

Hamilelikte görülen reflü geçer mi?

Doğumdan sonra genellikle reflü yakınması kendiliğinden geçer. Ancak anne adayında hamilelik öncesinde de reflü rahatsızlığı varsa, bu dönemde daha ağır şikâyetleri olur. Reflü daha şiddetli yaşanır. Özellikle ikiz gebeliklerde reflü daha kuvvetli etkiler gösterir. Bir de anne adayının yaşının ilerlemiş olması nedeniyle reflü yakınmaları daha etkili olur.

Hamilelikte reflü tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelikte reflünün cerrahi olarak tedavi edilmesi söz konusu olamaz. Eğer kadında hamilelik öncesinde reflü rahatsızlığı varsa, hamilelikten önce reflü tedavisinin yapılması önerilir. Reflü teşhisi hastanın yakınmaları sonucunda konur. Bazı durumlarda endoskopi önerilebilir. Bunun bebek için bir zararı olmaz. Gece etkili olan reflü yakınmalarında anne adayının başını yüksekte tutacak şekilde yatması tavsiye edilir. Doktorun tavsiye edebileceği ilaçların kullanılması da mümkün olabilir. Hamilelik döneminde olan reflü katlanılması gereken bir rahatsızlık değildir. Özellikle 3 aylık dönemin sonunda, bebeğe zarar vermeden uygulanan etkili reflü tedavileri bulunmaktadır. Bu şekilde anne adaylarının yaşam kaliteleri arttırılabilir.

Hamilelikte reflü için alınacak önlemler nelerdir?

Akşamları yatmadan evvel ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Yatmadan 2-3 saat önce akşam yemeği yenmelidir. Reflüdeki yanma hissini tetikleyecek besinler tüketilmemelidir. Özellikle lahana, muz, elma, brokoli, ayva, salatalık, haşlanmış patates, tavuk göğüs eti, ızgara balık, pirinç, yulaf, kepek gibi besinler tüketilmelidir. Sirke, domates suyu, portakal, greyfurt, patates kızartması, sarımsak, soğan, baharatlar, şarap, yağlı besinler, çikolata gibi yiyeceklerden uzak kalınmalıdır. Yemekler az ve sık tüketilmeli, kafeinli, gazlı içecekler içilmemelidir. Çok sıcak gıdalar yenmemeli, fazla kilo alınmamalı, kıyafetler rahat olanlardan seçilmeli, doktorun önerdiği ilaçlar dışında ilaç kullanılmamalı, dik oturulmalı, her gün bol sıvı alınmalı, yatarken dizleri bükerek yatılarak mideye binen baskı azaltılmalıdır. Reflü yakınmalarını hamileliğin normal seyri olarak kabul etmemek ve doktora danışarak önlemler almak en doğrusudur.
" } ] }