{ "title": "Mide Ağrısı İçin", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-agrisi-icin.jpg", "date": "19.01.2024 16:15:08", "author": "Şahi", "article": [ { "article": "
Mide ağrılarında ve ülserde tarçın ve bal özellikle etkili olmaktadır. Sakinleştirici etkileri de bulunan nane ve papatya da midede oluşan ağrıları kesmede oldukça etkilidirler. Saydığımız bu maddelerin arasında özellikle tarçın mide ağrılarının yanı sıra iştahsızlığa ve hazımsızlığa da oldukça iyi gelmektedir.

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, daha önceden mide ağrılarına iyi geldiği düşünülen sütün tam tersi bir etkiye sahip olduğu, mide ağrılarını olumsuz yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Çünkü sütün gaz yapıcı bir etkisi vardır ve bu da mide ağrıları için büyük bir problemdir.

Mide ağrısı çeken kişilerin soğan ve sarımsaktan özellikle uzak durmaları tavsiye edilmektedir.

Bir kişide veya hastada mide ağrısının oluştuğu durumlarda, kişinin konforlu bir duruma geçmesi herhangi bir şey tüketmemesi ağrının giderilmesinde oldukça faydalı olacaktır. Aynı zamanda bu şekilde ağrının ne tür bir ağrı (Karın, safra kesesi vb.) olduğu da anlaşılabilmektedir.

Bir bardak ılık su içmek vücutta oluşan gazı dağıtacağı için, mide ağrısı çekmekte olan kişileri rahatlatabilir. Çünkü mide ağrılarının en önemli unsuru gazdır.

Kayısı, kuru erik ve incir tüketmek bağırsak hareketlerini hızlandıracağından ve potasyum açısından zengin oldukları için mide ağrılarına iyi gelmektedir. Mide ağrısı çeken kişilerin bol miktarda kayısı, kuru erik ve incir tüketmesi tavsiye edilir.

Özellikle mide ağrısı çekmekte olan ve sık sık çeken kimseler, kabuğuyla beraber sindirilmesi zor olan tüm meyve ve sebzelerden uzak durmalıdırlar. Bu tür meyve ve sebzelerin özellikle fazla miktarda asit salgılayanları mide ağrılarına sebep olabildikleri gibi, mevcut mide ağrılarını da olumsuz yönde etkileyebilirler.

Birçok hastalıkta ve rahatsızlıkta olduğu gibi, mide ağrıları çekenlerin de sigara ve alkol tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.

Hayatın bir düzene sokulması, yani düzenli bir uyku düzeni ve düzenli ve kaçırılmadan yenen öğünler mide ağrılarının azalmasına ve hatta geçmesine olumlu yönde bir etki yaparlar. Özellikle Ramazan aylarında ve bayramlarda mide ağrılarında artış olduğu görülmektedir. Bu durumun en önemli sebebi mideye bir anda aşırı yüklenme ve düzensiz bir şekilde yemek yemedir.

Evde yapılan meyve sularının, özellikle vişne suyunun ve elma suyunun tüketilmesi mide ağrılarına iyi gelmektedir. Vişne suyu karaciğer ve midenin faaliyetlerini düzenlemektedir. Elma suyu ise bağırsaklara yerleşen parazitlerin dökülmesini sağlamasının yanı sıra başta gastrit ve ülser olmak üzere önemli mide rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir. Elma suyunun ayrıca baş ağrılarına da iyi gelmekte olduğu görüşmüştür.

Yemeklerde bol bol maydanoz kullanılması ve gün içinde maydanoz tüketilmesi mide ağrısına iyi gelir. Mide ağrılarını azaltmak ve önlemek için maydanozun özellikle sap kısmının tüketiminin faydalı olduğu bilinmektedir.

Papatya çayı da mide ve karın ağrılarına iyi gelmektedir. Papatya çayının sindirim sistemini düzenlemesinin yanı sıra bağırsaklarda biriken gazın dışarı atılmasına da yardımcı olduğu bilinmektedir.
" } ] }