{ "title": "Mide Alınması", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-alinmasi.jpg", "date": "20.01.2024 14:26:58", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Mide alınması, konusunu anlatmadan önce, önemli organlarımızın başında mide gelir. Düzenli ve dengeli beslenmek ile birçok hastalıktan uzak kalmak mümkündür. Zira bize verilen vücudu gereğinden fazla dikkatsiz kullanırsak, birçok rahatsızlık ile karşılaşmanın kaçınılmaz olduğunu unutmamak gereklidir. Mide kaslar yumağı halindedir ve mideye yiyecekler geldiği zaman hızla kasılarak dalgalanmalar meydana getirilir. Böyle olunca mide içindeki gıdalar sindirilmiş olur. Zaten mide sindirim sistemi organlarından olup, bir ucu yemek borusuna bağlıyken, diğer ucu bağırsaklara bağlanır.

Midenin iç kısımlarında mide bezleri bulunur, bu bezler mide suyu ve asit salgılar. Bu enzimler yemek henüz mideye gelmeden kokusuyla bile harekete geçer ve salgı yapmaya başlar. Bu salgılanan enzimler yemeğin sıvı hale gelmesini sağlar. Proteinleri parçalayarak mideden atılmasına yardımcı olur. Asitlerde mide için oldukça etkilidir. Enzimlerin düzenli hareketi için gereklidir Asitler mideye gelen yiyecekler içinde bulunan zararlı bakterileri yok eder. Böylece zehirlenmelerin önüne geçilmiş olur. Mide adlarında kalın bir tabaka daha vardır. Bu tabakanın ismi mukustur. Bu mukus mide içindeki mide suyunun asit ve proteinlerin ve enzimlerin parçalanma zamanında zarar girmesini engeller.

Mide alınması, ile ilgili olarak her yıl yüzlerce mide rahatsızlığı için hastaneye giden hastaların yaklaşık yüzde dördü bu rahatsızlık ile karşılaşmaktadır. Ayrıca oranlamaya bakılırsa bu hastalık kadınlara oranla erkeklerde daha yoğun görülmektedir ve yaş ilerledikçe bu hastalığın daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Midenin alınmasının sebebi kanserdir. Bu hastalar normal kişilere göre daha tuzlu beslendiği görülmüştür. Bu hastalık ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Örneğin salamura yiyecekleri daha fazla tüketen Japonya da bu oranın çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu sebepleri tuz oranını azaltarak bu hastalıktan bir nebze uzak kalmış oluruz. Yapılan çalışmalarda görülüyor ki işlem görmüş et ve et ürünlerini fazla tüketen kişilerde de görülme olasılığı saptanmıştır.

Mide alınması, gösteriyor ki et yiyen kişilere oranla yemeyen kişilerde mide kanseri olma olasılığı daha fazladır. Taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi ile mide kanserine yakalanma riskini azaltmış oluruz. Bunun sebebi ise taze meyve ve sebzelerin bol bol antioksidan içermesiyle alakalıdır. Özellikle de C vitamini yüksek olduğu için mide astarını yıpratmadığı için riski daha da azaltır. İyi beslenmek ve bilinçli bir tüketici olmak bu hastalıktan korunmanın önemli yollarındandır. Ayrıca sigara kullanımı ve alkol kullanımı da mide kanserini oldukça etkiler. Her nefeste içimize giren duman ile birçok zarar görürüz ve sürekliliği ile kansere yakalanmak kaçınılmaz olacaktır. Araştırmalar üzerine sigara içenler içmeyen birine göre iki kat daha riskli görünüyor. Eğer sigara bırakılırsa, tahribat azalır ve hasta olma riski geriler. Diğer sebepleri de söylersek asit reflüsü de kanser riskini artırır. Bunun nedeni ise mide asidinin yemek borusuna geri gitmesidir. Böyle olunca yemek borusu tahrip olur ve enfeksiyon kaparak, kanseri tetikler.

Mide kanseri olan kişilerin çocukları ve kardeşlerinin de bu hastalığa yakalanma riskini araştırmalar ortaya koymuştur. Erken dönemde mide kanseri olan kişilerde bulunan mide kanamaları mide anemisine sebep olabilir. Böylece vücutta kırmızı kan azalır ve kişi kansızlık ile karşılaşır. Böylece rengi soluk ve halsiz, yorgun görünür. Bu esnada kan kusmaları da görülmektedir. Mide kanseri olan hastalarda kan pıhtısının görülme olasılığı daha fazladır. Şişen bacak, ani göğüs ağrıları, nefes darlığı da kanser belirtisi olabilir. Aşırı halsizlik, karın bölgesi de şişlik kanser evresiyle ilgilidir. İştahsızlık ve aşırı kilo kaybı hastalığın ileri evreleri de olduğunu gösterir. Dışkı da kan görülmesi de belirtilerden biridir. Böyle belirtiler sonunda doktorun yapacağı endoskopi ile kanser tanısı konur. Gerekli testlerde uygulandıktan sonra mide alınması süreci yaklaşır. Yapılan bütün kontroller sonunda müdahale yapılır. Bütün tetkikler sonunda midede bulunan tümör alınır hastalığın aşamasına göre midenin bir bölümü veya tamamı alınır. Sonra kanser tedavisi, kemoterapi ile hasta tedavi edilmeye çalışılır.
" } ] }