{ "title": "Mide Ameliyatları", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-ameliyati.JPG", "date": "19.01.2024 13:03:34", "author": "Önnur", "article": [ { "article": "
Mide ameliyatları, konusunda bilgi edinebilmek için mideye uygulanan ameliyatlar ve nedenleri hakkında bilgi edinmek gerekir. Bu nedenle burada mide ameliyatları yöntemleri konusunda bilgiler verilecektir. Mide ameliyatları sindirim sisteminin en önemli organını düzeltmek için yapılır. Vücuda alınan besinlerin sindirilmesi işlemi büyük oranda bu organda gerçekleşmektedir. Sindirim olayının tam manasıyla gerçekleşmemesi midede var olan bazı rahatsızlıklardan dolayı gerçekleşir ve yeni hastalıklar için bir başlangıç noktası oluşur.

Mide ameliyatları

Mideye uygulanan cerrahi müdahaleler başlıca üç kısımda incelenebilir.

Mide kelepçesi: Midenin üst kısmına silikon malzemesinden bir bant takılması şeklinde yapılan mide ameliyatları yöntemlerindendir. Ameliyat kapalı olarak adlandırılan laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Uygulanan silikon bandının genişliği sonradan ayarlanarak büyütülebilir ya da küçültülebilir. Bu işlem için ameliyat sonrasında cilt bölgesinden uygulanan bir iğne yeterli olmaktadır. Mide ameliyatları arasında yer alan bu yöntemin amacı küçük bir fincan büyüklüğünde olan midenin kısıtlanmış miktarda gıda alınabilmesini sağlamaktır. Bu ameliyat metodu uygulanan kişi ayda ortalama 7 ile 8 kilogram arası bir değerde zayıflar.

Tüp mide ameliyatları: bu ameliyat çeşidi de kapalı olarak laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Bu ameliyat ile midenin yaklaşık olarak %90'lık bölümü kesilir ve vücuttan uzaklaştırılır. Ameliyattan sonra vücutta kalan mide yemek borusunun bir uzantısı şeklindedir. Ameliyatın üzerinden bir ya da iki gün geçtikten sonra hastanın taburcu olabilmesi söz konusudur. Bu metotla mide ameliyatlarından biri uygulanan kişinin ayda 10 kilogram zayıflayabilmesi söz konusudur. Ameliyat bittikten sonra herhangi bir müdahale gerekmez ve hasta 12 saatlik bir süre geçtikten sonra ağızdan beslenebilir.

Mide by-pass'ıMide ameliyatları konusunda uygulanan son yöntem budur. Bu yöntemde midenin üst kısmının kesilmesi şeklinde yapılır. Küçülen midenin emilim oranı son derece azaltılmış olur. Mide ameliyatlarından biri olarak uygulanan bu yöntem sonrasında hasta yaşamını sürdürdükçe vitamin, kalsiyum ve gerektiğinde demir ilaçları almalıdır ayrıca düzenli aralıklar ile hastanın sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Bu ameliyatı olan hastanın ayda 8 ile 10 kilogram kaybetmesi söz konusudur. Hasta gerçekleşen operasyon sonrasında 2-3 gün arası hastanede kalabilmektedir.

Yukarıda belirtilen mide ameliyatları uygulan başlıca ameliyat yöntemleridir. Belirtilen mide ameliyatlarının hepsinde ortak yön aşırı kilo alınması olarak ifade edebileceğimiz obezite ile mücadele ameliyatlarıdır. Birtakım hastalarda jejunum adı verilen bağırsak kısmı ağız haline getirildikten sonra vagotonomi denilen mide sinirin kesilmesi ameliyatı birlikte yapılmaktadır. Mide ameliyatları sadece midenin boyut olarak küçültülmesinden ibaret değildir. Mide ameliyatlarında bazı mide sinirlerinin de ameliyat edilmesi gerekebilmektedir. Mide ameliyatlarında mide sinirinin de ameliyata dahil olması işlemine“dragstedt ameliyatı” denilir. Bazı mide ameliyatlarında vücutta kalan mide kısmı ile oniki parmak bağırsağının devamlılığı sağlanması gerekmektedir. Mide ameliyatlarında midenin boşaltılması için mide kapısı denen bir işlem de uygulanır.
" } ] }