{ "title": "Mide Bulantısı ve Halsizlik", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-bulantisi-ve-halsizlik.png", "date": "19.01.2024 13:51:43", "author": "Tümay", "article": [ { "article": "
Mide bulantısı ve halsizlik, tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeseler de önemli başka hastalıkların haberclsl ya da yan etkisi olabilirler. Mide bulantısı, karın bölgesinde ağrıya, yiyeceklerin yakılması ve sindiriminde problemlerin oluşmasına ve kusmaya sebep olabilir. Bu yüzden bu tarz bir problemle karşılaşıldığında mideyi dinlendirmeye ve kolay sindirilen besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Mide bulantısının hissedildiği durumlarda ilk olarak bol su tüketilebilir. Daha sonrasında aşamalar şeklinde sıvı gıdalar, sulu meyveler, pilav vb. Yiyecekler ve son olarak da katı besinler yenebilir. Eğer bulantı tüm önlemlere rağmen giderilemiyor, 24 saat geçmesine rağmen hala devam ediyorsa bir uzmana başvurulmalıdır. Halsizlik ise baş ağrısı, sırt ağrısı gibi vücutta oluşabilecek ağrılardan dolayı veya beslenme ve uyku bozukluklarından kaynaklı ya da vücuttaki organların işlevini tam olarak yerine getiremediği durumlarda ortaya çıkabilir. Halsizlik problemiyle karşılaşıldığı durumlarda alınması gereken önlemlerin başında ise istirahat etmek gelir ve ilk olarak uyku düzeniyle alakalı bir bozukluk söz konusuysa bunun düzeltilmesi gerekir. Vücut için gerekli olan besin değerleri normalin altında veya üstünde ise bu da halsizlik sorununa neden olacaktır. Çok fazla besin tüketmek de az yemek yemek de halsizliğe sebep olabilir. Bu nedenle alınan besinlere ve öğünlere de dikkat edilmelidir. Bunlar dışında bol bol su içilmeli, egzersiz yapılmalı, bağımlılık yaratan maddelerden uzak durulmalıdır. Eğer halsizlik kronik bir hal almışsa ve sürekli olarak devam ediyorsa bir uzmana danışılmalıdır.

Her iki rahatsızlık da çok daha ciddi farklı bir hastalığın belirtisi ya da yan etkisi olabilir. Örneğin; mide bulantısı iç kulakla alakalı bir sorunun, yeme bozukluklarının, mide ülseri/gastrit gibi hastalıkların, kalp ve böbrek ile ilgili problemlerin habercisi olabilir. Halsizlik ise uyku bozukluklarının, depresyonun, kalp ve akciğer hastalıklarının ya da menopozun başlangıcı olabilir. Sağlıklı bir tespit yapılabilmesi ve yapılacak olan bu tespite uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi ve uygulanması için her daim uzmanlardan yardım alınmalıdır.

Mide bulantısı ve halsizlik aynı anda görülüyorsa bunun bazı sebepleri olabilir bu sebepler; kısa aralıklarla az beslenmek yerine uzun aralardan sonra ağır yemekler tüketmek, beyinden vücuda iletilen sinyallerle alakalı bir problem, ağır ve yoğun egzersizler, sindirim sistemi bozuklukları olarak sıralanabilir. Ayrıca her iki durum için de doktorlar tarafından uygun görüldüğü takdirde ilaç tedavisi uygulanabilir. Genellikle geçici ve farklı bir hastalıktan kaynaklı değil ise mide bulantısı ve halsizlik ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Alternatif olarak da doğal yollardan yararlanılabilir, bitki çayları vb. Rahatlatıcı içerikler tüketilebilir.
" } ] }