{ "title": "Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-bulantisina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 07:25:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide bulantısına ne iyi gelir, mide bulantısı hemen herkesin başına gelebilecek, oldukça sıkıcı bir sağlık sorunudur. Mide bulantısı, başlı başına bir hastalık olarak görülmez. Herhangi bir yiyeceğin mideye dokunması, soğuk algınlığı, grip virüsü gibi pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Ancak sebebi her ne olursa olsun kişi mide bulantısı yaşadığında kendini kusacak gibi hisseder. Mide bulantısını gidermek, yaşanan belirtileri hafifletmek için evde bazı doğal yöntemler uygulanabilir. Mide bulantısına eşlik eden şiddetli kusma varsa ya da bulantı 1 günden fazladır devam ediyorsa, kumayla beraber kan görülüyorsa öncelikli olarak bir doktora başvurulmalıdır. Mide bulantısına çözüm getirmek için ilk olarak bulantının neden kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Çünkü mide bulantısı basit ya da çok daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olarak ortaya çıkabilir. Eğer nedeni tespit edilirse tedavisi daha kolay yapılır.

Mide bulantısına ne iyi gelir?

Hemen her mutfakta bulunan bazı baharat ya da gıdalar mide bulantısına iyi gelebilir. Eğer gebelik, zehirlenme ya da ciddi bir hastalık söz konusu değilse mide bulantısına karşı iyi gelen bitkisel çözümlerden yararlanılabilir.

Zencefil: Mide bulantısına iyi gelen en bilindik bitkilerden biridir. Zencefil çay şeklinde hazırlanarak mide bulantısına karşı içilebilir. Farklı şekillerde tüketildiğinde de mide bulantısına iyi gelir. Mide bulantısı için ilaç kullanılacağına zencefil içeren şekerler ya da sakızlar kullanıldığında oldukça faydalı olur.

Nane: Zencefil gibi mide bulantısına iyi gelen bitkilerden biridir. Mide bulantısı şikâyetlerini hafifleterek, mideyi yatıştırır. Yarım litre suyun içine bir miktar kuru nane eklenerek yarım saat demlenir. Daha sonra hazırlanan çay süzülerek mide bulantısına karşı içilebilir. Taze nane yaprakları da mide bulantısı için faydalıdır. Yapraklar çiğnendiğinde midede rahatlama sağlar.

Kızılcık suyu: Mide bulantısı ve beraberinde kusma şikâyeti varsa şikâyetler geçene kadar katı gıdalardan uzak durulmalı, sıvı gıdalara ağırlık verilmelidir. Kızılcık suyu mide bulantısına karşı iyi gelen bir çözümdür. Sindirimi kolay olduğu için mideyi zorlamaz ve rahatlatır.

Limon suyu: 1 tatlı kaşığı limon suyuna 1 çay kaşığı bal eklenerek mide bulantısına karşı tüketilebilir. Limon suyu hazırlanan bitki çaylarına ilave edilerek ya da tek başına suyla karıştırılarak da içildiğinde mideyi rahatlatır. Misket limon, mide bulantısına acil çözüm arayanlar için şifa kaynağıdır. 1 su bardağı suyun içine 8-10 tane misket limon eklenir. Üzerine yarım çay kaşığı şeker ve çay kaşığının ucuyla karbonat eklenip, karıştırılır. Karışım mide bulantısına anlık çözüm olur.

Süt: Mide bulantısına karşı sütü doğrudan içmek doğru değildir. Bir tane tost ekmeğine tereyağı sürülür ve ekmek süte batırılarak yendiğinde mide bulantısı şikâyetini hafifletir.

Tarçın: Yarım çay kaşığı kadar toz tarçın, yarım tatlı kaşığı toz zencefille karıştırılır Karışım bir yudum suya yutulduğunda mide bulantısını kısa sürede geçirir.

Anason: Anason kür şeklinde hazırlandığında mide bulantısına iyi gelir. Ayrıca kusmaya karşı da faydalıdır. 1 çay bardağı sıcak suya çay kaşığının ucuyla anason eklenerek demlenir. Yaklaşık 5 dakika demlendikten sonra anason suyu süzülerek içilebilir. Anason tercihe göre bazı sebzelere serpiştirilerek de kullanılabilir. Örneğin elma ya da armut haşlanarak üzerine anason eklenip tüketilebilir.

Karanfil: Mide bulantısına iyi gelen bir diğer çözüm önerisi de karanfildir. Karanfil çay şeklinde hazırlanarak içilebilir. 1 bardak sıcak suya, yarım tatlı kaşığı toz karanfil eklenip karıştırılır. Karışım 5 dakika dinlendikten sonra süzülerek içilir.

Rezene: Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu, 1 bardak sıcak suya eklenip 5 dakika demlenir. Hazırlanan çay süzülür ve içine bir miktar bal ve limon eklenerek içilebilir. Karışım yudum yudum içildiğinde mide bulantısına çözüm olabilir.

Sirke: Mide bulantısının ardından kustuktan sonra ağız içinde oluşan kötü koku mide bulantısının devam etmesine neden olabilir. Kustuktan sonra ağızda oluşan kötü kokuyu gidermek ve dolayısıyla mide bulantısını geçirmek için bir miktar suyun içine bir yemek kaşığı kadar sirke eklenir. Elde edilen karışımla gargara yapılır. Sirke ağız içinde oluaşn kötü kokuyu giderir.

Soğan: Yarım tatlı kaşığı soğan suyuna 1 çay kaşığı kadar zencefil eklenerek içildiğinde mideyi sakinleştirip, bulantıyı giderir.

Su: Mide bulantısıyla beraber kusma varsa vücutta sıvı kaybı yaşanır. Vücutta sıvı kaybı mide bulantısının daha fazla artmasına neden olur. Mide bulantısı ve özellikle beraberinde kusma varsa bu dönemlerde su tüketimine ağırlık verilmelidir. İçilen su bir anda değil udum yudum aralıklarla içilmeli ve çok soğuk olmamalıdır.

Elma: Lif bakımından zengin içeriğe sahip olan elma, mide bulantısına neden olan toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur. 1 tane elma 4-5 dilime ayrılarak yavaş yavaş yendiğinde mide bulantısına karşı iyi gelir.

Tavuk suyu: Birkaç parça tavuk haşlanarak elde edilen suyu yavaş yavaş içildiğinde mide bulantısına iyi gelir.

Kuruyemişler: Eğer vücutta protein eksikliği varsa bu eksiklik mide bulantısı gibi belirtilere neden olabilir. Mide bulantısı şikâyeti olduğunda kişi bir şey yiyip içmekten kaçınabilir. Et, balık gibi gıdalar yerine kuruyemişlerden yararlanılabilir. 1 avuç fındık, fıstık ya da badem mide bulantısını gidermek için çözüm olabilir.
" } ] }