Mide bypass ameliyatı uzun yıllar boyu obezitenin kontrol edilebilmesi için kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Bunun aşırı kiloları olan kişilere uygulanabilmesi için aranan kriterler içinde vücut kitle endeksleri 40'ın üzerinde olması ya da endeksleri 35 olanlarda yandaş bir hastalığın bulunması gerekecektir. Laparoskopik yöntemle yapılan işlemde, karın açılmadan 0,5-1,5 cm genişliğinde 5-6 delik açılır. Yapılan işlemin süresi 2 saat kadardır. Mide yemek borusunun birleşim yerinin altından 25-30 ml hacim bırakılarak zımbalanıp, 2 parça haline getirilir. Ardından ince bağırsağın 100 cm kadarı sindirim dışında bırakılarak, yeni meydana getirilen mide arasında bir ağız oluşturulur. Bu sayede mideye girebilecek olan gıda miktarı sınırlandırılarak, emilim yüzeyi de %30 azaltılır. Yenilecek gıda bu bölümü doldurduğunda, kişide doyma hissi yaratılacaktır. Hasta işlem sonrasında 2-3 günde taburcu edilebilir. Yemek yemeye sıvılarla başlayan kişi, ancak iki hafta sonra normal beslenmeye dönebilir. Her zaman az miktarlarda ve iyi çiğneyerek yemek, ağır karbonhidratlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Hastalar bu yöntemle ayda 8-10 kg kilo verebilirler.
Mide bypass ameliyatının faydaları nelerdir?
Laparoskopik yöntemle yapılan işlem, konforlu ve ağrının az olduğu bir uygulama olduğundan, normal yaşama dönme hızla gerçekleşir. Hastanın işe dönmesi 7-10 gün içerisinde gerçekleşebilir.
Ameliyatın ardından hastaların şeker hastalığı, yüksek tansiyon sorunları, kan yağlarındaki yükseklikler belirgin şekilde iyileşme gösterir.
2 yıl içerisinde fazla kiloların %65-80 oranında verildiği ve bu kiloların korunduğu gözlemlenmiştir.
Mide bypass ameliyatlarının riskleri nelerdir?
Cerrahi girişimlerde oluşabilecek enfeksiyon, kanama, organ yaralanmaları gibi riskler bu uygulama için de risk sayılmaktadır.
Mide ve bağırsakta oluşturulan yeni birleşimlerde sızma olması veya açılma oluşması.
Belli bir süre sonra ağızlarda darlık oluşumu ya da ülser oluşumu gibi müdahale gerektirecek durumlar meydana gelebilir.
Bacaklardan akciğere pıhtı atılması özellikle sigara içen kişilerde yaşanabilir.
Yemek sonrası soğuk terleme, bulantı ve ishal şeklinde görülen dumping sendromu, diyetini düzenli olarak uygulamayan hastalarda görülebilir.
B12, D vitamini, kalsiyum ve demir ilaçları sürekli olarak alınmalıdır.