{ "title": "Mide Çıkışında Daralma", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-cikisinda-daralma.jpg", "date": "21.01.2024 12:24:08", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Mide Çıkışında Daralma, pilor stenozu olarak da bilinen ciddi bir hastalıktır. Doğuştan gerçekleşebileceği gibi sonradan da oluşabilen bir hastalıktır. Mide çıkışında on iki parmak bağırsağına bağlanan pilor denen geçidin dar olması birçok şiddetli rahatsızlığa sebep olabilir ve tedavisi teşhisin zamanına ve hastanın durumuna bağlı olarak ilaç tedavisinden cerrahi operasyona kadar değişebilir. Mide hastalıkları içinde en rahatsız edici olanlardan biridir. Pilor darlığı beslenme zorluğuna hatta beslenme yoksunluğuna sebep olabilir. Bu nedenle fark edildiği ya da şüphelenildiği anda müdahale edilmelidir.

Mide Çıkışında Daralma Nasıl Teşhis Edilir?

Mide çıkışında daralma, beslenme zorluğu yaşatan hatta sonucunda zafiyete kadar gidebilen bir hastalıktır. Mide çıkışında bulunan ve ince bağırsağa bağlanan kanalın adına pilor denir. Son derece sert düz kaslardan oluşan bu kanal mide içinde sindirilen besinlerin genişleyerek on iki parmak bağırsağına geçmesini sağlar. Bu kanalın darlığı sebebi ile midede biriken besinler ince bağırsağa geçemez ve son derece şiddetli rahatsızlıklara sebep olur. Pilor darlığı fiziki muayene ile anlaşılır. Mide üzerinde zeytine benzer bir yapı el ile hissedilir. Genellikle alanında Uzman dahiliye uzmanları pilor darlığını çok çabuk fark edeceklerdir. Hastalığından şüphelenilen kişide görülen belirtiler şöyledir.
Belirtilere sahip olan kişi veya bu belirtilere sahip bir çocuğun ebeveyni ise mutlaka acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Pilor stenozunda tedavi yöntemi olarak en sık cerrahi operasyon kullanılır. Son yıllarda laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatlar gayet kolay ve hastanın sonrasında toparlaması çabuk olur. Pilor darlığı her 200-300 doğumda bir görülebilir. Genellikle ameliyat sonrası tekrarlama oranı yüzde 1 olarak saptanmıştır.

Pilor darlığı genellikle çocuklarda görülen bir hastalık olduğu için belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka çocuğu hekime göstermekte fayda vardır. Bununla beraber her çocuk farklıdır beslenme problemi yaşayan her çocukta mide çıkışında daralma var demek değildir. Hastalığın şüphesi duyulan çocuk yakından takip edilmeli ve eğer bebekse hekim ile sürekli irtibat halinde olunmalıdır. Yetişkinlerde görülen pilor darlığı çocuklardaki kadar şiddetli değildir. Çocuklarda daha şiddetli ve daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
" } ] }