{ "title": "Mide Delinmesi Belirtileri", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-delinmesi-belirtileri(1).jpg", "date": "20.01.2024 00:43:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Mide delinmesi belirtileri, mide delinmesi mide duvarının bir sebepten dolayı karın boşluğuna açılması ve bununla midede olan asidin, sıvı ve besin artıklarının karın içine boşalmasıdır. Mide delinmesi en fazla peptik ülser delinmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında iyatrojenik, travmatik ve ideopatik mide delinmesi de olabilir. Peptik ülserlere yeteri kadar tedavi uygulanmadığında, mide duvarı incelmekte ve aniden mide duvarının delinmesine neden olur. Peptik ülserlerde görülen komplikasyonlar içinde mide kanaması ve mide delinmesi en fazla görülenlerdir. Bu şekilde oluşan mide delinmesinin %60 kadarı mide ön duvarında olur. Bunun nedeni burada destekleyici bir organın olmamasıdır. Kanamalı mide ülserlerinde ise genellikle mide arka duvarında delinme olur.

Mide delinmesi belirtileri nelerdir?

Ülser hastalığı olan ve mide delinmesi sorunu yaşayan kişilerin yarısında daha önceden mide yakınmaları olmaz. Bu durum yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Bu kişiler mide nedeniyle daha önceden tedavi görmemiş kişilerdir. Yani mide delinmesi olan hastaların yarısında herhangi bir belirti olmaz. Diğer yarısında ise bazı belirtiler olabilir. Bunlar;
Mide delinmesinin ilk aşamasında midede ani bir kasılmayla aşırı bir ağrı olur. Bu belirti mide asidinin ve mide içeriğinin karın boşluğuna doğru akmış olduğunun göstergesidir. Eğer mide delinmesine bu aşamada tanı konulursa, hastalar kendilerini şanslı kabul edebilir. Tedaviye erken aşamada başlanacağından, daha az riskle bunu atlatabilirler.

Bu aşamanın ardından mide içeriğinin büyük bir bölümü karın boşluğuna akmış olur ve burada önceden olan peritoneal sıvıyla sulandırılır. Bu dönemde hastada geçici bir rahatlama yani yalancı rahatlama durumu görülür. Bu durumdayken hastanın aldığı ağrı kesici ilaçlar, verilen serumlar mide delinmesinin sinsi bir şekilde ilerlemesini sağlar. Bundan sonra 12-24 saat içinde, karın boşluğu içinde olan mide içeriğinde bakteri enfeksiyonu oluşur. Artık hastada şiddetli ve yaygın bir karın ağrısı, karın ön duvarında aşırı kasılma hissi, çarpıntı, bulantı ve kusma, nefes darlığı ile ateş görülmeye başlar. Bu dönemde tedaviye başlansa bile, hastadaki yaşamsal tehlike daha fazla riskli olur. Eğer mide delinmesi hala teşhis edilemediyse, hastalar mortalite yani ölümle karşı karşıya kalabilir.

Mide delinmesinde hastaların sadece %60 kadarında ilerleyen aşamalarda tanı konmakta, %30 kadarında erken aşamada tanı konmaktadır. %10 hasta grubunda ise tanı konulamadan ve gereken tedavi uygulanamadan hastalar yaşamını yitirmektedir. Bu nedenle mide delinmesi belirtileri mutlaka dikkate alınmalıdır.
" } ] }