{ "title": "Mide Dostu Yiyecekler", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-dostu-yiyecekler(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:20:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide dostu yiyecekler, mide ekşimesi, mide ağrısı, reflü çoğu kişinin çok sık maruz kaldığı sağlık problemlerinden biridir. Vücudun alışık olmadığı yiyecekleri tüketmek gibi pek çok nedenden dolayı mide problemleri yaşanabilir. Midenin sağlığını korumak için çok yağlı ağır gıdalardan uzak durmak alınabilecek en önemli önlemlerden biridir. Özellikle mide ağrısı yaşayan kişiler ağrılı dönemlerde mideyi zorlamayacak, az yağlı gıdalar ile beslenmelidir.

Mide Dostu Yiyecekler

Hafif Gıdalar: Mide problemi yaşamamak ya da oluşan ağrıyı bloke edebilmek için hafif gıdalar ile beslenmek gerekir. Tost, muz, pilav, ekmek, patates haşlaması, yağsız tavuk haşlaması gibi besinlerin sindirimi oldukça kolaydır. Bu tür besinler mideyi zorlamadan sindirilebilir ve mide asidini dengeleyici özellikleri vardır. Ayrıca tüketilen gıdalar yavaş yavaş yenmeli ve mümkün olduğunca çok çiğnenmelidir.

Sıvılar: Mide problemi ile ishal de yaşanıyorsa ishal nedeniyle kaybedilen sıvının tekrar yerine koyulması sağlık için oldukça önemlidir. Aksi halde mide bulantısı artarak halsizlik gibi şikâyetler de yaşanmaya başlanabilir. Bu gibi durumlarda sporcu içeceği olarak adlandırılan içecekler tüketilerek vücut için gerekli olan elektrolitler karşılanabilir. Ancak aşırıya kaçılmaması gerekir.

Lifli Gıdalar: Mide ağrısı bazı durumlarda kabızlık nedeniyle ortaya çıkabilir. Dolayısı ile bu gibi durumlarda mideyi koruyabilmek için lifli gıdalara ağırlık verilmelidir. Lifli gıdalar bağırsakların rahatlamasını sağlar. Buğday kepeği, esmer pirinç, rafine edilmiş tahıllar, kepekli ekmek, kuru kayısı, kuru erik gibi lif bakımından zengin gıdalar tüketilerek mide korunabilir.

Az Yağlı Yiyecekler: Mide sorunu yaşayanlar gün içinde 3 büyük öğün tüketmek yerine hafif gıdalar ile hazırlanmış 5 küçük öğün tüketmelidir. Fast-foot yiyecekler, kızartmalar, konserve gıdalar, işlenmiş gıdalar yağlı süt ve süt ürünleri mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Bu tarz gıdaları kısıtlamak sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlayacaktır. Dolayısı ile mide sorununun da önüne geçecektir.

Kefir ve Yoğurt: Yoğurt ve kefir fermente süt ürünleri olarak tanımlanmaktadır. İçeriklerinde bolca kalsiyum ve D vitamini barındırırlar. Ayrıca sindirime faydalı olan probiyotik içermektedirler. Özellikle probiyotikler mide ağrısına neden olabilecek enfeksiyon, iltihap ve ishal gibi durumlara karşı koruma sağlar. Mide problemi şikâyetlerini de en aza indirir.

Keten Tohumu: Keten tohumu içeriğinde bolca sağlıklı yağ olarak tanımlanan omega 3 yağ asidi ve lif barındırmaktadır. Özellikle kabızlık nedeniyle ortaya çıkan mide gazı, mide ağrısı ve şişkinliğe karşı iyi gelir. Keten tohumu toz halinde meyve suları ya da yoğurdun içine ilave edilerek tüketilebilir.

Zencefil Çayı: Sindirim şikâyetlerinde en çok tercih edilen bitkisel çaylardan biri zencefil çayıdır. Özellikle mide bulantısına karşı tüketilmektedir. Mideyi yatıştırmak için 3 dilim zencefil kaynar suya atılarak 5 dakika kadar kaynatılır. Ardından 8-10 dakika demlenerek içilebilir. İçerisine bal ve limon eklenerek tatlandırılabilir.

Lahana: Lahana çiğ olarak tüketildiğinde mideyi koruyucu özellik taşır. İnce ince doğranarak salata şeklinde hazırlanabileceği gibi suyu da sıkılarak içilebilir. Lahana suyu bir miktar elma suyu ile karıştırılarak tüketilebilir. Lahana ülser, gastrit gibi pek çok mide problemine karşı iyi gelir.

Meyan Kökü: Meyan kökü yüzyıllardır mide dostu bir bitki olarak kullanılmaktadır. Midede oluşan fazla asidin azalmasına yardımcı olan mide dostu bir bitkidir.
" } ] }