{ "title": "Mide Düşmesi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-dusmesi.jpg", "date": "20.01.2024 10:21:32", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "Mide düşmesi, ya da mide sarkması diye adlandıran bu olay tıpta gastronomi toz olarak bilinmektedir. Mide dediğimiz organ normal midenin üstünde ve karnın orta hattında bulunan bir organdır. Bazı durumlarda mide, halkın küçük kemik olarak adlandırdığı ve alt ucu leğen kemiği diye nitelendirdiğimiz, kadınlarda rahmin bulunduğu yere karnın alt kısmına kadar da uzanmaktadır ve gözlenilen bu durumda mide düşmesinden ya da mide sarkmasında veya gastropit diye adlandırılan bir hastalıktır. Hastalığın sebebi çoğu kez elektrolit ve tuz dengesizliğine bağlı olarak görülmektedir. Özellikle potasyum diye nitelendirdiğimiz tuzun idrar söktürücüler, ishal veya kusma ile azalması da mide kaslarında gevşemeye, midenin büyümesine ve bu da felce neden olmaktadır. İzlenilen bazı genetik durumlarda mide kasında görülen problemler hatta mideye gelen sinirlerdeki problemlerle birlikte mide kas tabakası çalışmaz ve böylece mide kendini salmaya başlar. Mide büyüyerek küçük karına doğru iner. Eğer midede düşmesi yani gastropit olursa midede çok fazla gıda bulunacak ve bunlardan yeterince yararlanamayıp, yeteri kadar ince bağırsağa atılamayacak ve kişide bunları geri teperek dışarıya çıkaracak yani kusacaktır. Mide düşmesi sindirim sisteminde gerçekten çok önemli olup birtakım sorunlar ile sizleri karşı karşıya bırakmaktadır.

Mide Düşmesinin Belirtileri Nelerdir?

Bizler normalde yemek yedikten sonra yemek borusundan geçen gıdalarımız midede birikir. Burada çalkalanıp, parçalanırlar ve böylece karışarak ve ince bağırsağa atılır. Eğer midenizde sinir ve kaslara ait bir hareket problemi varsa o mideye bulaşamayacaktır ve sonuç olarak kişi yiyeceği ince bağırsağa gönderemeyecek ve bu besin midede kalacaktır. Tüm mide bağırsak sistemlerinde örtü ya da midenin boşluğuna birtakım sıvılar salgılanmaktadır. Midedeki bu salgılar ağızdan alınan gıdalar sıvı veya katı atılamayacağı için midede birikir ve mide daha da gelişmekteyken rahatsızlık hissine neden olmaktadır. Karnın üst kısmında görülen gerginlik özellikle de yemek yedikten sonra ortaya çıkmaktadır. Buda huzursuzluk ve gerginlik yaratacaktır. Kişi biraz daha zorlayıp, birtakım vücudu zorlayarak fazla yemek yerse o zamanda geriye tepecektir ve kusacaktır. Baş ağrısı, ateş basması, kusma sonrası çarpıntı, terleme ve oluşan solgunluk mide düşmesine bağlı olan bir durum değildir. Fakat midenin gerilmesi ve bu kusma döneminde olan sempatik sinir sistemi diye adlandırdığımız kişinin alemini sağlayan sistemi harekete geçeceği için terleme, çarpıntı ve soluklama gibi ek şikâyetlerde görülebilmektedir. Bu mide düşmesine ya da mide sarkmasına bağlı olan bir durum değil kusmaya bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.

Mide Düşmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide düşmesi nedeni tamamen tedaviye yönelik olarak yapılmaktadır. Çok nadiren olsa da gördüğümüz genetik faktörlere bağlı olan mide düşmesinin ne yazık ki yeterli bir tedavi şekli yoktur. Yani genetik olarak görülen mide düşmelerinin tedavisi mümkün değildir. Ameliyatlardan sonra görmüş olduğunuz geçici sonrası oluşan ya da şeker hastalığına bağlı olarak oluşan mide düşmesi tedavi edilebilir. Bunlarda ise özellikle şekerin ilaçlarla kontrol altına alınması ya da tedavi edilmesiyle beraber mide hareketlerini artıran ilaçların da kullanılması midedeki toparlanmayı ve sonuç olarak da buradaki sorunun geçmesine sebep olur. Sık görmüş olduğumuz idrar söktürücüler vardır. Bu idrar söktürücüler ve kusmaya bağlı olarak ortaya çıkan mide düşmesi potasyum takviyesiyle tedavi edilebilmektedir. Bu sayede mide hareketleri yerine gelir ve hasta mide sarkmasından yani gastropit denilen hastalıktan kurtulmuş olur.
" } ] }