{ "title": "Mide Ekşimesi Nasıl Geçer", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-eksimesi-nasil-gecer.gif", "date": "21.01.2024 10:07:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Mide ekşimesi nasıl geçer, mide ekşimesi midenin ürettiği asidin yemek borusuna kaçmasıyla, karında ve bazen göğüste hissedilen yanmayla ortaya çıkar. Mide ekşimesinin en önemli sebeplerinden birisi kişilerin yanlış beslenme alışkanlığının olmasıdır. Bu sorun akut ve kronik olarak yaşanabilir. Akut mide ekşimesi 1-6 hafta arasında etkili olurken, kronik olanı daha uzun süre devam eder. Belirtileri de birbirinden farklı olabilir. Bu rahatsızlığı çeken kişilerde mide kaslarında gevşeme olur. Bu gevşeklik mide sıvılarının yemek borusuna geçmesine neden olarak, mide ekşimesinin sebebi olur. Bu ileri aşamalarda tahrişe ve yaraya neden olur. Mide ekşimesi tedavi edilebildiğinden, zamanında müdahale edilmelidir. Farklı nedenlerden ortaya çıkan mide ekşimesi, tedavi edilmediğinde gastritin gelişmesine neden olur.

Mide ekşimesini engellemek için neler yapılabilir?
Mide ekşimesine ne iyi gelir?

Mide ekşimesi özellikle yemeklerden sonra ortaya çıkıyorsa, beslenmede yapılan bazı düzenlemeler ekşime sorununu azaltabilir. Ancak hafif bir beslenme sonrasında bile mide ekşimesi sorunu yaşayanlar, mutlaka gastrit ve reflü açısından değerlendirilmelidir. Çünkü bu rahatsızlıkların bir belirtisi olarak mide ekşimesi ortaya çıkmış olabilir. Zaman zaman ortaya çıkan mide ekşimesi için yapılabilecekler ise;

Mide ekşimesinin geçmesi için ne yapılabilir?

Bu sorun genellikle aşırı mide asidinin üretilmesiyle ortaya çıkar. Normal şartlarda mideye zarar vermeyen ve besinlerin parçalanmasına yardımcı olan mide asidi, mide ortamından çıkarak yemek borusuna kaçtığında sorun başlamış olur. Yemek borusu mide asidi için uygun bir ortam değildir. Bu yüzden mide asidinin üretimini arttıracak besinlerden uzak kalınması gerekir. Ayrıca sindirimi zor olan besinlerde tüketilmemelidir. Yağlı besinler, baharatlı besinler, ekşi, tuzlu, asitli besinler mide ekşimesi sorunu olanlara tavsiye edilmez. Kafein içeren içecekler, naneli besinler, cips, çikolata, alkol ve sigara mide ekşimesini yaşamamak için tüketilmemelidir.

Bunun için size yardımcı olacak uygulamalar ise

Sırt üstü yatılmamalı, oturur durumda, sırt dik olarak ayaklar uzatılmalıdır. Yemeğin ardından çay, kahve ve tatlı tüketilmemelidir. Eğer mide asidi etkisi oluyorsa, bir parça ekmek tüketilmesi yararlı olur. Yemek sonrası hemen fiziksel aktiviteler yapılmamalıdır. Mide asidinin azaltılması için, sakız çiğnenmesi yararlı olabilir. Mide ekşimesi sırasında haşlanmış ılık patates tüketilmesi yararlı olur. Zencefil çayı içmekte midenin rahatlatılmasını sağlar.
" } ] }