{ "title": "Mide Endoskopi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-endoskopi-nasil-yapilir(1).jpg", "date": "20.01.2024 06:24:23", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
Mide Endoskopi Nasıl Yapılır, Endoskopi diğer bir deyişle İçbakı, kamera ilave edilmiş 8 ya da 12 mm çapında kıvrılabilen bir tüp aracılığıyla, hastaya rahatsızlık hissi veren şikâyetlerin yayıldığı sindirim sistemi organlarının içlerinin incelenmesi işlemidir. Bu rahatsızlıklar, yemek borusu sorunları, yutma güçlüğü, midede ağrı-ekşime-yanma, karında şişlik ve aşırı kilo kaybı, kan içeren kusma, katran rengi dışkı ve nedeni saptanamayan kusma olarak sıralanabilir.

Mide endoskopide üst gastrointestinal sistemin (Yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı) gözlemlenmesi hedeflenir. Teşhis amacı güden bu işlem esnasında, tedavi maksatlı olarak mide poliplerinin alınması, mide kanaması varsa sklerotrapi uygulanması veya oluşmuş lezyonlardan helicobakteri pilori bakterisinin varlığını araştırmak üzere biyopsi alınması da mümkündür. Bu işlem esnasında birçok bölge izlenmiş olduğundan yalnızca mide endoskopi demek eksik kalacağından, \"Özofago-gastro-duodenoskopi\" adı verilmektedir.

Bu işlem tecrübeli uzmanlarca, sakinleştirici ilaç uygulanması ile, genel anestezi altında uyutularak veya hasta uyanıkken yalnızca ağız içi ve dil köküne lokal anestezi yapılarak, 5 ila 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ve hastaya rahatsızlık verilmeden tamamlanabilmektedir. Görüntüleme öncesi hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi edinilir ve işlemle ilgili olarak hasta bilgilendirilir. İşlem sırasında genellikle hasta sol yanına yatırılarak çalışılır. Başlamadan önce, ortasından tüpün geçeceği kadar boşluk bulunan, plastik bir dişlik takılarak hastanın kablodaki ince tellere zarar vermesi önlenir. Rahat görebilmek maksadı ile mide ve bağırsakları şişirmek üzere verilen hava, çok hafif bulantıya neden olabilir ancak işlem bitiminde boşaltılır.

Endoskopi cihazı dil üstünden ilerleyerek, sırasıyla orofarenks, epiglottis, ağzın arka kısmı, burun nefes yolu, cord vocalis, larniks ve farinks görüntülenir. Hemen sonrasında hastadan yutkunması istenerek, yutma refleksi ile soluk borusunun kapanması ve yemek borusunun açılması sağlanır. Bu sayede özofagusa (Yemek borusu) girilerek alt kısmında mide ve yemek borusu kapağı (LES veya KÖS=Kardiyoözofagel Sfinkter) izlenir, kapakta gevşeklik olup olmadığına bakılarak, yemek borusunda reflü, enflamasyon veya tahriş varlığı araştırılır. Ardından mideye ulaşılır. Mide bölgelerinden fundus, korpus ve pylor incelenir, gastrit, pangastrit, peptik ülser, alkalen reflü gastrit, polip, benign veya malignant urlar ve pylor stenozu gibi hastalıkların varlığına bakılır. Bu safhada Helicobacter Pylori bakterisinin CLO testi ile araştırılması için biyopsi alınır. Sonrasında pylor bölgesi arkada bırakılarak inca bağırsakların başlangıcı olan duodenum bölgesine, enflamasyon, yara, iyi ve kötü huylu tümörler ve poliplerin olup olmadığının görülmesi için geçilir. Bu aşamada safra kanallarının kapağı da izlenebilir. Endoskopi cihazı geri çekilirken LES/KÖS kapağı gevşeklik derecesi ve mide fıtığı saptanabilir.

İşlem sonrası genellikle hafif boğaz ağrısı dışında şikâyet izlenmez, ancak aksi bir durum söz konusu ise derhal doktora başvurmak gereklidir.
" } ] }