{ "title": "Mide endoskopisi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-endoskopisi.jpg", "date": "19.01.2024 18:48:19", "author": "Yağızbay", "article": [ { "article": "
Mide endoskopisi, ucunda bir ışık kaynağı ve kamerası bulunan tüp şeklinde bir aletle inerek midenin incelenmesidir. Endoskopla yapılan işlemde yemek borusu ve mide iç duvarları incelenerek, numuneler alınır.

Mide endoskopisi ne zaman yapılır?
Mide endoskopisi nasıl yapılır?

8-12 saat aç kalmış olan hasta bir sedyeye oturtularak, ağzına lokal anestezi yapılır. Dil köküne ve küçük dil bölgesine uygulanan anestezik madde diş doktorlarının kullandığı ürünlerdendir. Hasta lokal anestezi ile işlemi yaptıramayacak durumdaysa, genel anestezide yapılabilir. Yapılan anestezi hastanın mide bulantısı ve yutkunmalarını engeller. Hasta sol tarafına yatırılarak, başı 90 derece sol tarafa döndürülür. Hastanın dişlerini ve endoskopu korumak için ağzına dişlik takılır. Bu işlemin ardından ağzına endoskop sokularak, midesine inilir. Yapılan işlemde bazı hastalarda öğürmeler olabilir. Birkaç dakikada bitirilen tetkik, hastalıkların teşhisinde önemli bir yere sahiptir. İşlem tamamlandıktan sonra bir saat kadar herhangi bir şey yememek gerekir.

Mide endoskopisinin riskleri var mıdır?

Bu işlemde riskler oldukça azdır. Nadir de olsa yaşanan mide delinmeleri, cerrahi operasyonla giderilmektedir. Endoskopi mide kanserlerinin teşhisi açısından oldukça önemli bir yöntemdir. Erken dönemde yakalanacak hastalıklar daha etkin tedavi edilmektedir. Yapılması her zaman faydalı olacaktır. Japonya'nın yaygın olarak görülen mide kanseri sebebiyle, tüm vatandaşlarına ücretsiz olarak uyguladığı bir tetkiktir. Yaşlı kişilerde bile güvenli bir şekilde uygulanmaktadır.
" } ] }