{ "title": "Mide Fıtığı Ameliyatı", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-fitigi-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 13:34:43", "author": "Eşfak", "article": [ { "article": "Mide fıtığı ameliyatı, halk arasında reflü olarak da bilinen mide ve yemek borusu rahatsızlığı için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Mide fıtığı ameliyatı ile midenin yemek borusuna doğru sarkan kısmına müdahale edilir. Mide fıtığı ameliyatı sonrası bu rahatsızlıktan tamamen kurtulmak mümkündür.

Mide Fıtığı Nedir?

Mide fıtığı midenin yemek borusuna yakın olan kısmındaki kasların gevşemesi sonucu midenin bu bölümünün yemek borusuna kaçması olarak ifade edilmektedir. Mide fıtığı olan kişilerin hayatı zorlaşacak düzeyde olmasa da kişiyi rahatsız edecek pek çok durum ortaya çıkmaktadır. Ancak bir kişiye mide fıtığı teşhisi konulmuşsa ilerleyen zamanlarda başka sorunların ortaya çıkmaması için hastaya cerrahi müdahale uygulanarak mide fıtığı ameliyatının yapılması gerekmektedir. Mide fıtığı ameliyatı ile midenin gevşeyen kasları onarılarak eskisi gibi çalışması sağlanır.

Mide Fıtığı Neden Olur?

Mide fıtığının en bilinen nedeni karın içi basıncın fazla olmasıdır. Bu basınç öksürme, ağır yük kaldırma, şişmanlık, hamilelik gibi nedenlerden dolayı artabilmektedir. Artan basınç nedeniyle midenin kaslarındaki denge bozularak mide içerisindeki sıvı ve gevşeyen kas bölgesi yemek borusuna kaçarak hastaya rahatsızlık vermektedir.

Mide Fıtığının Belirtileri ve Nasıl Teşhis Edilir?

Mide fıtığının en bilinin belirtisi yemek borusu ve göğüs altında yanma hissidir. Bazen hastanın ağzına berrak bir suda gelebilmektedir. Bunların yanı sıra hastaları gece uykudan uyandıracak derecede öksürük, boğazda gıcık oluşması, ses kısılması, boğulma hissi, boğazda ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bazı mide fıtığı türlerinde yutkunma zorluğu da olabilmektedir. Yine bunların yanı sıra nadir mide kanamaları ve ağızdan kahve telvesi gibi kan gelmesi de hastalığın teşhisi için önemli belirtilerdir.

Mide fıtığının teşhisi için hastaya endoskopiyle muayene uygulanmaktadır. Endoskopi cihazıyla hastanın yemek borusu ve midesi incelenir. Ayrıca yine yapılan kan tahliliyle mide fıtığının teşhisi konulur.

Mide Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mide fıtığı ameliyatı genellikle kaslardaki ileri derecedeki bozukluklar ve yırtılma gibi durumlarda uygulanabilmektedir. Ancak bunlar dışında da hastanın rahatsızlıktan kurtulmak istemesi üzerine mide fıtığı ameliyatına başvurulabilmektedir. Mide fıtığı ameliyatı hastalığın evresine göre farklı şekillerde uygulanmaktadır. Eğer hastanın mide kası yırtılmışsa mide fıtığı ameliyatıyla bu kaslar onarılır. Eğer orta seviyede bir rahatsızlık var ve hastada sürekli yanma hissi varsa mide fıtığı ameliyatı ile yanmaya neden olan mide bölümü yemek borusundan aşağı çekilerek hastanın rahatlaması sağlanır. Bununla birlikte mide fıtığı ameliyatı ile hastanın tekrar aynı sorunla karşılaşmaması için mide ile yemek borusunun birleştiği kısma koruyucu bariyerler konulabilmektedir. Mide fıtığı ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyatta hastaya birkaç küçük kesi açılarak müdahale edilir. Mide fıtığı ameliyatı ile %100'e yakın sonuç almak mümkündür.

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Mide fıtığı ameliyatı sonrası ilk birkaç gün hasta asitli ve gazlı içeceklerden uzak tutulur ve hafif sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenir. Hasta kendisini tamamen iyi hissettiğinde normal yaşamına dönebilmektedir. Mide fıtığı ameliyatı sonrası tekrar aynı sorunlarla karşılaşmamak için mide fıtığına neden olan şeylerden mümkün olduğunca uzak durmak ve dikkat etmek gerekmektedir. Mide fıtığı ameliyatı sonrası bunlara dikkat edilirse rahatsızlığın tekrar ortaya çıkması da engellenmiş olur.
" } ] }