{ "title": "Mide Fıtığı Nedir", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-fitigi-nedir.jpg", "date": "19.01.2024 21:18:59", "author": "Bekdemir", "article": [ { "article": "
Mide fıtığı nedir, anatomik nedenlerden dolayı midenin üstten yemek borusuna doğru sarkması olarak tanımlanır ve midenin üst tarafındaki kasların gevşemesi sonucu oluşur.

50 yaşını geçmiş bireylerin %65'inde mide fıtığı görülebilir. Mide fıtığı bazı insanlarda herhangi bir rahatsızlığa neden olmasa da bazı kişilerde reflüye yol açabilir. Reflüye maruz kalan kişilerin neredeyse %40'ında mide fıtığı problemi vardır. Mide fıtığına uygulanan cerrahi müdahale sonucu rahatsızlık neredeyse tam olarak yok edilebilir.

Mide fıtığı günlük yaşantıyı zorlayan ya da hayati risk taşıyan bir hastalık değildir. Ancak reflüye neden olması, kişide şikâyetlerin artması veya fıtığın büyük olması kişi de sıkıntı yaratabilir. Bu gibi durumlarda mide fıtığının kontrol altına alınması, gerekiyorsa cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir.

Mide Fıtığı Neden Olur?

Karın içinde artan basınç mide fıtığına yol açan en yaygın sebeptir. Karın içinde oluşan basınç, mide bulantısı, kusma, uzun süre devam eden öksürük, bağırsakların aşırı hareketli olması, stres, ağır yük kaldırma gibi birçok nedenden dolayı artış gösterebilir. Gebelik, aşırı kilo yine mide fıtığı için sebep olabilir.

Mide Fıtığı Belirtileri ve Tanısı Nasıl Konulur?

Ufak boyuttaki fıtıklar kişide herhangi bir şikâyete yol açmaz. Büyük ve orta fıtık boylarında ise göğüs kemiğinin altında yanma, ağız içine su ve tüketilen besinlerin artıklarının gelmesi, boğazlara kadar ulaşan ağrı, uykudan uyandıracak şiddette öksürük, boğazın gıcıklanması, boğulacak gibi hissetme gibi şikâyetler açığa çıkabilir. Mide fıtığı endoskopi yöntemi ile rahatlıkla teşhis edilebilir.

Mide Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide fıtığı ileri boyutlarda ise ve diyaframda büyük bir yırtık oluşmuşsa cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Mide fıtığı çoğu kişide herhangi bir yakınmaya yol açmayabilir, bu nedenle tedaviye gerek duyulmaz. Bazı vakalarda ise mide yanması, gaz, boğaz yanması gibi şikâyetler oluşabilir. Bu gibi sorunlarda mide girişini kontrol altında tutan, kasın fonksiyonlarını yitirdiği fark edilirse, yemek borusunda ciddi hasarlar oluşursa, boyutu çok büyük ise ve boğulma riskine karşı cerrahi operasyona başvurulur. Cerrahi müdahale ile fıtıklaşarak göğüs boşluğuna kadar ulaşan mide olması gereken yere çekilir ve tekrar taşmayı önleyecek bariyerler oluşturulur. Laparoskopi tekniği ile hastaya büyük bir kesi açmadan ameliyatın konforlu bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır.
" } ] }