{ "title": "Mide Fıtığının Zararları", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-fitiginin-zararlari(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:27:06", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Mide fıtığının zararları konusuna girmeden bu sağlık problemin ne meydana geldiği bilinmelidir. Midedeki fıtık anatomik nedenlerden ötürü oluşur. Midenin üst kısmının yemek borusuna yönelerek sarkması sonucunda meydana gelir. Mide fıtığı, midenin üst kısmındaki adalenin gevşemesiyle ortaya çıkar.

Mide insanlar için hayati derecede önem taşıyan organlardan biridir. Yemek borusuyla ince bağırsak arasındaki bölgede bulunur. Sindirim olayının 2. Aşamasından itibaren görev yapar. Yenilen yiyeceklerin fazla miktarda depo edildiği organımızdır. 4 litre kadar sıvıyı depolayabilme özelliği bulunmaktadır. Mide fıtığı tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilen sorunlara neden olabilmektedir.

Mide fıtığı neden oluşur?

Karın içindeki basınçta artma olması en önemli nedendir. Fazla kilolar midedeki fıtığın rahatsızlık veren sıkışma türü ataklarının artmasına neden olur. Ayrıca fazla kilolar sebebi ile biriken yağlar karın içinde olduklarında mideye baskı yaparak fıtıklaşma olmasını kolay hale getirmektedir. Midede oluşan fıtık sorunu bir tek şekilde meydana gelmemektedir. Kayma türü olarak isimlendirilen mide fıtığı en fazla görülen türdür. Bu türün dışında paraösefagal tipi olarak isimlendirilen fıtık türü bulunmaktadır. Paraösefagal türü fıtıklar kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Mide Fıtığı Neden Olur?

Karın içi basıncın çoğalmış olması mide fıtığının en yaygın sebebidir. Karındaki içi basınç artması öksürme, fazla bağırsak hareketleri nedeniyle gerginlik yaşama, fazla ağır kaldırma, gebelik durumu, midede fıtık oluşumuna neden olabilmektedir. Ayrıca kilo fazlalığı mide fıtığında, sıkışma ataklarını kolaylaştıran sebeplerin en başında koltuk alır. Fazla kilo sebebiyle karındaki içerisinde biriken yağlar mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırıcı tesir gösterirler.

Mide Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Küçük boydaki fıtıklar rastgele bir yakınmaya neden olmaz. Ortada ve kocaman çap fıtıklarda ise göğüs kemiğinin altında yanma duygusu, ağza aniden duru bir su veya gıda artıklarının gelmesi, boğaza gerçek dağılan ağrı, geceleri uykudan uyandıran öksürük, boğazda gıcık meydana gelmesi, boğulma hissi, ses kısıklığı en fazla rastlanan belirtilerdir. Paraösefagal çeşit fıtıklarda yutkunma zorluğu ve yiyecek yenildikten ardından dolgunluk duygusu benzeri bulgulara rastlanır. Bununla beraber birtakım hasta olanlarda mide kanamasına ve kahve telvesi benzeri oral kan gelmesine neden olabilmektedir. Buna benzer bir sağlık sorunu belirlendiğinde operasyon gündeme gelir. Mide fıtıkları endoskopiyle rahatlıkla saptama edilebilir.

Mide fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

50 yaşın üzerindeki kişilerde her dört kişiden birinde, 65 yaşın üstünde olanların yarısında mide fıtığı görülebilir. Mide fıtığı kesinlikle bir rahatsızlık vermesi gerekmese de birtakım kişilerde reflüye sebep olabilmektedir. Reflüsü olanların yaklaşık yüzde 40'ında mide fıtığı vardır. Bu sorun cerrahi biçimde giderilirse tamamı ile tedavi edilebilir. Her reflü sorunu sonrası midede fıtık oluşmasına neden olmayacağı gibi, her mide fıtığı olan kişinin de kesinlikle reflü hastası olmasına gerek olmadığını unutmamak gerekir. Mide fıtığı sorunu hayat kalitesini bozucu veya yaşamı tehdit eden bir huzursuzluk değildir. Ancak reflünün olması ve de sorun yaratması halinde veya fıtığın bir sürü soruna neden olması nedeni ile istenmeyen durum ortaya çıkarsa mide fıtığı ile ilişkili şikâyetlerin rehabilitasyonla tedavi edilmesi veya fıtığın cerrahi olarak onarılması gerekir.

Göğüs ile karındaki boşluğunu ayıran diyafram kasında şu anki ortaya gelen açıklıktan midenin üst bölümünün, yiyecek borusuna gerçek sarkması mide fıtığı model adlandırılır. Nedeni bu bölgede bulunan kasta gevşeklik olmasıdır.
" } ] }