{ "title": "Mide Gazı", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-gazi.jpg", "date": "21.01.2024 02:06:15", "author": "Altıntaç", "article": [ { "article": "
Mide gazı, sindirim sistemi kanalının üstünde bulunan on iki parmak bağırsağına kadar ulaşan kısmında meydana gelen gaz türüdür. Bazen midede normal sayılacak kadar gaz oluşabilir. Fakat oluşan gaz olması gereken miktarın üzerine çıkarsa kişide sıkıntı ve rahatsızlığa yol açabilir. Mide gazı şikâyetleri arasında, geğirme, ağız yolu ile gaz çıkarma gibi şikâyetlerin yanı sıra, gaz on iki parmak bağırsağından aşağı doğru inerek bağırsaklarda gaz hissi gibi şikâyetlerde oluşturabilir.

Mide gazının klinik bulguları arasında en fazla yemeklerden sonra oluşan şişkinlik hissi yer almaktadır. Ayrıca eğilirken ya da yatarken ağız yolu ile gaz çıkartmalar görülebilir. Yemeklerin ardından mide bulantısı ve kusma hissi, çabuk doyma ve midede oluşan gerginlik yine mide gazının belirtileri arasında yer almaktadır.

Mide Gazı Neden Olur?

Hava Yutmak: Mide gazı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak mide gazında görülen en sık neden hava yutmak olarak bilinmektedir. Hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak ve iç çekmek gibi hareketler dolayısı ile de mide gazı oluşum gösterebilir.

Lifli Gıdalar: Lifli gıdalar sağlık açısından oldukça yararlı besinlerdir. Fakat sindirim sistemine ne kadar yararlı olsalar da midede gaz oluşumuna yol açabilirler.

Baklagiller- Kuru Fasulye: Kuru fasulyenin gaz yapıcı özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Çoğu kişi kuru fasulyenin gaz yapıcı özelliği olduğundan dolayı tüketmekten kaçınır. Fasulyenin içeriğinde vücudun kendiliğinden sindiremediği iki farklı karbonhidrat madde vardır. Bu iki farklı maddenin sindirimi için devreye bakteriler girer. Bakteriler sindirimi kolaylaştırmak için besinleri parçalarken, mide gazı ortaya çıkabilir. Oluşan gazlar bağırsaklarda depolanır ve doğal olarak gaz problemine yol açar.

Beslenme Bozuklukları: Kişi şayet beslenmesine dikkat etmiyorsa bu durum vücutta bazı sorunlara yol açabilir. Öğünleri ihmal etmek, uzun süre aç bekleyerek birden yemeğe yüklenmek, acılı, baharatlı gıdaların tüketimi mide gazını arttıran faktörlerdir.

Kronik Hastalıklar: Bazen mide gazı, bağırsak iltihabı, ülseratif kolit ve sindirim sistemi ile alakalı gelişebilecek kronik rahatsızlıklardan dolayı oluşum gösterebilir. Bu gibi durumlarda mide gazına eşlik edebilecek bazı şikâyetlerde ortaya çıkabilir. Bu tür şikâyetlerde mutlaka bir doktora başvurmak gerekebilir.

Mide gazının başka bir nedeni ise gastrit tarzı rahatsızlıklardan dolayı oluşabilecek yoğun asidin tuz, su ve gaz gibi maddelerle etkileşim yaşayarak midede gaz oluşturabilir.

Aynı zamanda midede gaz oluşumunu arttıracak bazı gıdalar da mevcuttur. Baharatlı, acı, yapay maddeler ve tatlandırıcı kullanılan gıdalar midede gaz oluşumunu tetikleyebilir.

Mide Gazı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide gazı tedavisinde oluşan gazın emilimini veya dışarı atılmasına yardımcı olan ilaçlar tavsiye edilir. Bu tür ilaçlar ufak gazları bir araya toplayarak vücuttan dışarı atmayı sağlar. Bazı ilaçlar ise midede asit oluşumunu azaltır. Dolayısı ile de gazın oluşumu önlenir.
Özellikle gaz oluşumu yemeklerden sonra artıyorsa, yürüyüş yapmak, karın bölgesine sıcak uygulamak, yemeklerin ardından 1 su bardağı ılık su içmek gazı hafifletecektir. Ancak ağrı kalp ve sırt bölgesinde şiddetli oluşuyorsa gaz atıcı pastil kullanımı gerekebilir. Oluşan gaz devamlı devam ediyor ve çok rahatsızlık veriyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekecektir." } ] }