{ "title": "Mide Hastalıklarında Beslenme", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-hastaliklarinda-beslenme.jpg", "date": "20.01.2024 08:54:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mide hastalıklarında beslenme, daha önceden mide hastalıklarında hastalara oldukça sıkı, katı bir diyet yapması önerilirdi. Günümüzde önerilen diyetler hastalar için daha az kısıtlayıcı olur. Hastaların daha çok alkolden, yağlı ve kızartma besinlerden, gazlı içeceklerden, baharatlı, salçalı olan yani mide çeperini tahriş edecek besinlerden uzak kalması yeterli olmaktadır. Sindirim alınan besinlerin parçalanmasını ve vücutta çeşitli bileşenlerin serbest hale gelmesini kapsayan bir süreçtir. İçeriğinde vitamin, mineral, yağ, karbonhidrat, protein bulunan besinler tüketilir, sindirim sürecinde bu bileşikler ayrılarak, bağırsaklarda emilime hazır hale getirilir. Mide yenilen besinlerin bağırsaktan önce kaldığı torba şeklinde organdır. Sindirimin yapılması içinde midede bazı salgılar salgılanır. Sindirimde midenin rolü genelde temel başlangıç olaylarının gerçekleşmesi içindir. Yani midedeki işlemler sindirimin sorunsuz yapılmasını sağlar. Mide hastalıklarında beslenme hastalar açısından oldukça önemlidir. Mideyi tahriş etmeyecek, zorlamayacak besinlerin diyet listesinde olması gerekir. Bu uygulanan tedaviyi de etkinleştirir. Ülser, gastrit gibi mide hastalıkları toplumda yaygın şekilde görülmektedir. Bu nedenle herkesin bilinçli olarak beslenmesine özen göstermesi gerekir.