{ "title": "Mide Hastalıklarında Beslenme", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-hastaliklarinda-beslenme.jpg", "date": "20.01.2024 08:54:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mide hastalıklarında beslenme, daha önceden mide hastalıklarında hastalara oldukça sıkı, katı bir diyet yapması önerilirdi. Günümüzde önerilen diyetler hastalar için daha az kısıtlayıcı olur. Hastaların daha çok alkolden, yağlı ve kızartma besinlerden, gazlı içeceklerden, baharatlı, salçalı olan yani mide çeperini tahriş edecek besinlerden uzak kalması yeterli olmaktadır. Sindirim alınan besinlerin parçalanmasını ve vücutta çeşitli bileşenlerin serbest hale gelmesini kapsayan bir süreçtir. İçeriğinde vitamin, mineral, yağ, karbonhidrat, protein bulunan besinler tüketilir, sindirim sürecinde bu bileşikler ayrılarak, bağırsaklarda emilime hazır hale getirilir. Mide yenilen besinlerin bağırsaktan önce kaldığı torba şeklinde organdır. Sindirimin yapılması içinde midede bazı salgılar salgılanır. Sindirimde midenin rolü genelde temel başlangıç olaylarının gerçekleşmesi içindir. Yani midedeki işlemler sindirimin sorunsuz yapılmasını sağlar. Mide hastalıklarında beslenme hastalar açısından oldukça önemlidir. Mideyi tahriş etmeyecek, zorlamayacak besinlerin diyet listesinde olması gerekir. Bu uygulanan tedaviyi de etkinleştirir. Ülser, gastrit gibi mide hastalıkları toplumda yaygın şekilde görülmektedir. Bu nedenle herkesin bilinçli olarak beslenmesine özen göstermesi gerekir.

Mide hastalıklarında beslenme nasıl olmalı?

Mide hastalıklarında beslenmede mide mukozasını tahriş edebilecek besinlerden ve içeceklerden, ayrıca sindirimi zor olan besinlerden uzak durulmalıdır. Yapılan bu diyet hafif, ılımlı diyet olarak tanımlanır. Diyet sırasında uygulanacak temel beslenme önerileri ise;
Mide hastalıklarında beslenme için uygulanan bu diyet besinlerin basitçe hazırlanmasına, ayrıca sindirimi kolay olan yiyeceklerin seçilmesi esasına dayanır. Sindirimdeki zorluk durumunda öğünler düzenli olarak sık ve az miktarda ayarlanmalıdır. Yiyecekler uzun çiğnenmeli, hızlı beslenmeden kaçınılmalıdır. Çiğneme besinleri mide asitleri için hazırlayan bir etkendir. Salgıların etkisini arttırmak için besinlerin küçük parçalara ayrılması, mümkünse püre gibi olacak şekilde çiğnenmesi tavsiye edilir. Direkt olarak mideyi ya da hidrolik asit salgısını uyaran tahriş edici besinler tüketilmemelidir.

Protein içeren besinler, etler daha çok kızartılarak ve ızgara olarak tüketilirse asit ve pepsin salgısını uyarır. Bu yüzden bunların miktarı azaltılarak, uyarıcı etkisi az olan haşlama tercih edilmelidir. Un içeren besinler tek başına bu salgıları uyarmaz. Bunlar karbonhidrat içerikleri nedeniyle belli oranda asidi de pompalar. Ancak uzun süre midede sindirilmeden kaldıklarından mide çeperinde mekanik tahriş etkisi gösterirler. Bu açıdan un içeren besinlerin çorba gibi ya da lapa gibi tüketilmesi tavsiye edilir. Mide hastalıklarında beslenme özellikle akut evrede ekmek, makarna, unlu tatlı gibi besinler tüketilmemelidir.

Hastaların yumurtayı belli ölçüde tüketmesi gerekir. Süt ve süt ürünleri, tereyağı, peynir, süt kreması gibi yiyecekler pek zararlı olmaz. Hafif asit salgısını uyarsalar da mide asidini belli ölçüde nötr hale getirir. Bu yüzden akut mide hastalıkları durumunda yani ağrılı dönemlerde bu besinlerin alınmasında sakınca yoktur.

Mide hastalıklarında beslenme içinde meyvelerin tüketimi de düzenlenmelidir. Daha çok üzüm, portakal gibi meyveler yenmemelidir. Ayrıca kahve, maden suyu, alkollü içeceklerde tüketilmemelidir. Besinler aşırı soğuk ve aşırı sıcak olmamalıdır. Özellikle midenin boş olduğu zamanlarda alkollü içecek ve sigara kullanılmamalıdır. Bozuk yiyecekler ve sindirimi güç olan besinlerde yenmemelidir. Ani rahatsızlıklarda hastalar hiç katı besin yenmemelidir. Beslenmede pirinç lapası, un çorbası, yulaf, pirinç çorbası gibi besinler olmalıdır.
" } ] }