{ "title": "Mide Hazımsızlığına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-hazimsizligina-ne-iyi-gelir.gif", "date": "21.01.2024 07:40:55", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Mide hazımsızlığına ne iyi gelir, Yemek yemenin sonrasında midenizde şişkinlik oluşuyorsa ve oluşan şişkinlik nedeniyle soluk almada bile zorlanır duruma geliyorsanız bu durumun nedeni midede bulunan sindirim bezlerinin yeteri kadar çalışmaması sonucu oluşan hazımsızlıktır. Burada midede oluşan hazım sorunlarına karşı etkili çaylar hakkında bilgilendirmeler bulacaksınız.

Zencefil çayı: Eski dönemlerden beri midede oluşan şikâyetlere çözüm amacıyla kullanılmaktadır. Hazımsızlığa karşı etki çeşitli araştırmalar sonrasında kanıtlanmıştır. Eğer hazımsızlıktan şikâyet ediyorsanız gün içinde yemeklerden sonra bu çayı içmeniz faydalı olacaktır.

Nane çayı: Kronik hazımsızlık şikâyeti olanlara önerilmektedir. Karındaki kasları ve bağırsakları gevşeterek rahatlama sağlayıcı özelliği bulunmaktadır. Bir fincanlık çay için yaklaşık 2,5 çay kaşığı nane kullanılması yerindedir. İsteğe göre nane çayının yanında tatlandırıcı olarak limon dilimleri kullanabilirsiniz.

Rezene çayı: Yemeklerden sonra tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü yemek sonrasında içildiği zaman hazımsızlık yaşama durumunu en düşük seviyeye çekmektedir. Yediğiniz yemeğin daha kolay sindirilmesini sağlar. Bir miktar rezeneyi bir fincan kadar su içine koyarak demlenme sonrasında içebilirsiniz.

Papatya çayı: Mide kaslarının rahat çalışmasını sağlamakta aynı zamanda vücuttaki gerginliği azaltarak uyku problemleri yaşanmasına karşı da etkilidir. Hazımsızlık şikâyetine karşı 3 gr kadar papatya 1 su bardağı sıcak suda demlenmeye bırakılır. Alerjisi olanların dikkatli davranmasında fayda vardır. Aksi halde önemli sağlık sorunları oluşabilir.

Sindirim şikâyetleri için önerilen gıdalar

Beslenme alışkanlıklarınız ve tükettiğiniz gıdalar hazımsızlık yaşamanıza yol açıyor olabilirler. Bu nedenlerle tükettiğiniz besin listesini yeniden düzenlemeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Baharat içeren gıdalar: Yapılan birçok araştırma yeteri kadar baharat kullanıldığı zaman sindirim şikâyeti yaşanmadığı görülmüştür. Yani ölçüyü kaçırıp çok fazla kullanılmadıklarında baharatlar zarar sağlamaktan çok yararlı olmaktadırlar. Fazla baharat kullanılması mideye zarar vermekte ve yeteri kadar sindirim oluşmasını engellemektedir.

Yoğurt: İçeriğinde bulunan kültür bakterileri sindirimde rol alan enzimleri harekete geçirmektedir. Bundan dolayı yoğurt her yemek sonrası tüketilebilir. Eğer yoğurttan hoşlanmamak gibi bir durumunuz varsa o zaman probiyotiklerin de aynı etkiyi yaptığını söyleyelim.

Çay ve kahve: Beslenme alışkanlıklarımız arasında çok önemli yer alan iki içecektir. Yemeklerden sonra bir fincan çay ya da kahve sindirim açısından yararlı olmaktadır. Sadece keyif verici olarak kullandığımız çay ve kahvenin bu özelliğini unutmamak gerekir.

Şişkinlik yapan besinler: Besin maddelerinden birtakım şişkinlik yapanlar vardır. Bu besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerek. Ayrıca hızlı yemek yemek de yemek yenirken hava yutmaya ve yeteri kadar çiğnememeye neden olur. Sonuçta midede sancılara yol açarlar. Bunların dışında sakız çiğnemek, stres gibi faktörlerde benzer etki yapar.
" } ] }