{ "title": "Mide İçin Şifalı Bitkiler", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-icin-sifali-bitkiler.gif", "date": "19.01.2024 17:26:05", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "
Mide için Şifalı Bitkiler, Mide rahatsızlıklarında kullanılan, rahatlatıcı ve mideyi sakinleştirici etkisi olan bitkilerdir. Her yaştan insanın yemekten önce ya da sonra midedeki asit seviyesindeki artışa bağlı olarak birtakım mide şikâyetleri olmaktadır. Bu şikâyetler yaş grubuna göre farklılık göstermekle birlikte bu şikâyetleri en aza indirecek doğal yöntemler vardır. Bazı şifalı bitkiler ilerlemiş mide rahatsızlıklarında tedaviye destek olarak da kullanılmaktadır.

Mide için kullanılan şifalı bitkiler ve kullanım alanları

Anason; Özellikle bebeklerde gaz sancısını dindirmek için Anadolu'da yaygınca kullanılır. Sindirim sistemini düzenlemeye yardım ederek hazmı kolaylaştırıcı etkisi bilinmektedir. Mide şişkinliğini alarak mide kramplarını azaltır.

Amafrenk kimyonu; Mide ve oniki parmak bağırsağının hareketlerini azaltır. Anti-ülser etki gösterdiği bilinmektedir.

Adaçayı; Mide suyunu düzenleyerek ekşimeyi önler.

Andız otu kökü; Ülser şikâyetlerini azaltır. Biriken fazla tuzu atmaya yardımcıdır. Gazı alır.

Nane; Mentol içermesinden dolayı mideyi rahatlatır. Hazımsızlıkta kullanılır.

Kiraz; Sindirim sisteminde meydana gelen ağrıları dindirir. Mideyi kuvvetlendirir.

Meyan Kökü; Mide asidini azaltarak, ülser şikâyetlerini azaltır.

Muz; Mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini artırır. Mide yanmasını giderir.

Rezene; Yine bebeklerin gaz sancısını gidermek için yaygınca kullanılan bir bitkidir. Gaz söktürücü ve rahatlatıcı etkisi vardır. Tokluk hissini arttırır. Aşırı salgılanan mide asidini giderir, gastrit tedavisi görenlerin rahatça kullanabileceği bir bitkidir.

Papatya; Bisabolol içerir ve antienflamatuvar etkisi vardır. Mide yanmasında rahatlatıcı olarak kullanılabildiği gibi iltihap söktürür. Strese bağlı sindirim sorunlarında sakinleştirici etkisi vardır. Hazımsızlığı giderir.

Patates Suyu; Mide dostu olan bir diğer şifalı bitki ise patatestir. Çiğ patates kabukları soyularak meyve sıkacağından geçirilir. Patates suyunun mide asidini dengelediği bilinmektedir.

Karahindiba; Sindirim sistemini uyarıcı etkisi vardır. Mide tembelliğinden kaynaklanan yanma hissini azaltarak hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı ve mide gazını gidererek sancıyı alır.

Zencefil; Mide için kullanılan şifalı bitkiler arasında tarihi en eskiye dayanan bitkidir. 2000 yılı aşkın bir zamandır mide rahatsızlıklarını gidermekte kullanıldığı bilinmektedir. Mide tembelliğini alır, Reflü sorunlarını gidermekte birebirdir. Otobüs yolculuklarında bulantı hissi yaşayanların yolculuktan önce zencefil çayı tüketmesi yolculuğun daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Hazımsızlık, gaz ve krampların yarattığı sancıyı dindirir. Aşırı kullanımında mide yanmasına yol açar, mide sorunları olanlar zencefili aşırı tüketmekten sakınmalıdır.

Uyarı; Bahsettiğimiz bitkiler halk arasında mide şikâyetlerinin giderilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat herhangi bir şekilde mide ilaçları alan kişilerin bu bitkileri tüketmeden önce doktorlarına başvurmaları önerilir.
" } ] }