{ "title": "Mide Kanaması Tedavisi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-kanamasi-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 08:45:29", "author": "İbrahim Ethem", "article": [ { "article": "Kanamanın Nedenleri Nelerdir?
Kanama Nasıl Fark Edilir?
Tanı Nasıl Konur?
Endoskopi.

Diğer İşlemler.

Nasıl Tedavi Edilir.
Gastrointestinal sistem (Mide-bağırsak kanalı) kanaması bir hastalık olmaktan ziyade bir belirtidir. Birçok sebepten kaynaklanabilir ve çoğunda hayatı tehdit etmez. Çoğu kez kanama kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir sebeplerden kaynaklanır (Örneğin hemoroid (Basür) hastalığı kanamaları gibi). Kanama ciddi olmasa da yerinin belirlenmesi gerekir. Kanama sindirim sisteminde bulunan yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardan kaynaklanabilir. Kanama bu alanların herhangi birinden ya da birden fazlasından kaynaklanabilir. Mide yüzeyindeki küçük bir ülserden olabileceği gibi kalın bağırsaktaki geniş bir iltihap alanından da kaynaklanabilir. Kanama bazen kişi fark etmeden de olabilir. Buna gizli kanama denir. Ancak bir şans olarak genellikle kolay testlerle tespit edilebilir.

Sindirim Kanalı

Kanamanın nedenleri nelerdir?

Mide asidi, midede ve yemek borusunda iltihaplanmaya yol açarak kanamaya neden olabilir. Bu hastalık özefajit ya da özefagus iltihabı olarak adlandırılır. Bazen yemek borusu ile mide arasındaki kasın iyi kasılmaması yiyeceklerin ve asidin yemek borusuna kaçmasına ve iltihaplanmaya yol açabilir.

Buna ek olarak yemek borusu alt kısmındaki venler genişleyip (Özefagus varisleri) yırtılarak yoğun miktarda kanamaya neden olabilir. Karaciğer sirozu özefagus varislerinin en sık sebebidir.

Yemek borusu kanaması Mallory Weiss Sendromu adı verilen yemek borusu alt ucundaki bir yırtıktan da kaynaklanabilir. Bu durum, uzamış kusma, öksürük, hiatus hernisi (Diafragma fıtığı) ya da doğum gibi karın içi basıncını artıran sebeplerden olabilir.

Mide, kanamanın sık olduğu yerlerden biridir. Alkol, aspirin, eklem iltihabı için kullanılan diğer ilaçlar mide ülser ve iltihaplarına (Gastrit) yol açarak kanamaya neden olabilir. Akut (Ani başlangıçlı) ve kronik (Müzmin) mide ülserleri kan damarlarının duvarlarının yırtılmasına neden olarak kanamayı başlatabilir. Bunun haricinde geniş yanıklarda, şoktaki hastalarda, kanser hastalarında, büyük ameliyat geçiren hastalarda da stres sonucu yükselen asit salgısı nedeni ile kanamaya rastlanabilir. Kanama mide kanserlerinden ya da iyi huylu tümörlerinden de olabilir.

Üst gastrointestinal sistemin (Yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı) kanamalarının en sık sebebi ani gelişen mide erozyonları ve on iki parmak bağırsağı (Duodenum) ülserleridir. Bu ülserlerin artmış mide asidi ya da Helicobacter pylori adı verilen bir bakteri nedeniyle oluştuğu sanılmaktadır. Bu duruma neden olan diğer bir etken ise kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar sıklıkla ağrı kesici olarak kullanılan aspirin ve türevleridir.

Alt gastrointestinal sistem kanamalarının çoğu kalın bağırsak ya da rektumdan (Kalın bağırsağın son kısmı) olur. Hemoroidler en sık alt GİS kanaması yapan nedendir. Kan gözle görülebilir ve taze parlak bir renktedir. Hemoroidler anal kanal kenarındaki genişlemiş damar ağlarıdır. Bunların yırtılması ile taze parlak kanama ya dışkılama sırasında veya tuvalet kağıdında fark edilir. Bu durumda kanamaya neden olabilecek diğer nedenler çatlak (Fissür), iltihabi durumlar ve tümörlerden (Kanserden) ayırt edilmesi gereklidir.

İyi huylu tümörler veya kalın bağırsak polipleri kanser gelişiminde önemli oluşumlardır. Bunlar da kendini bariz veya gizli kanama ile belli edebilir. Kolorektal kanserin tüm kanserler içinde görülme sıklığı ülkemizde, kadında 2. Erkekte 3. En sık gözlenen kanser tipidir. Bu kanserlerde bir dönem kanama meydana gelir ve kendini belli eder.

Kalın bağırsaktaki inflamasyon (İltihap) ciddi kanamaya neden olabilir. Değişik bağırsak enfeksiyonları da inflamasyon (İltihap) ve kanamaya neden olabilir. Ülseratif Kolit ya da Crohn Hastalığı gibi kalın bağırsağın iltihabi hastalıklarında bağırsağın içini örten koruyucu tabaka da inflamasyon olur. Bunun sonucu kanama gelişebilir.

Divertiküler Hastalık, kalın bağırsak içindeki basıncın artması sonucu, bağırsağın içini döşeyen örtünün dışarıya doğru keselenmesidir. Bu keseciklere divertikül denir ve ciddi kanamaya neden olabilirler. Son olarak da yaşla beraber kalın bağırsaktaki damarların anormal hal alması ve damar yumakları oluşturması (Angiodisplazi) mümkündür. Bu tip damar yapılarından da ciddi kanama olabilir.
" } ] }