{ "title": "Mide Kanseri", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-kanseri.jpg", "date": "19.01.2024 04:57:33", "author": "Özel", "article": [ { "article": "
Mide kanseri midede bulunan mukoza zarında gelişen kötü huylu tümörlerin oluşturduğu hastalıktır. Bunlar kanser oluşumuna sebep olurlar. Genellikle midenin küçük tarafında ortaya çıkarlar. Ülkemizde yaşanan kanserler içerisinde en çok görülen 4. Kanser tipidir. Erkeklerde ve yaşlılarda daha fazla görülmektedir. Karadeniz bölgesinde daha fazla görüldüğü bilinmektedir.

Mide kanserinin sebepleri nelerdir?

Bu hastalığın sebepleri arasında en önemlisi beslenme alışkanlıklarıdır. Aşırı tuzlu beslenme, sebze ve meyve tüketmeme bu hastalığı hazırlayan alışkanlıklardır. Nitrat ile nitrit tuzları mideye girdiğinde kanserojen etki yapmaktadır. Etin tuzlanıp, fazla pişirilmesi, çiğ et tüketilmesi kanserojen madde içermektedir. Midede ülser ve gastrit oluşumlarına sebep olan bakteri, kansere de sebep olabilir. Sigara ve alkol kullanımı da kanser riskini arttıran sebeplerdir. Ailede kalıtsal olarak bulunan mide kanseri, her zaman risk altında olduğumuzun göstergesidir. Kişilerin sosyo ekonomik düzeyleri de kanser oluşumunda etkili olmaktadır.

Mide kanserinin belirtileri nelerdir?

Hastalık erken dönemde belirti vermeyerek ilerler. Tesadüfen yapılana endoskopik incelemelerle teşhis edilebilir. Başlangıçta belirtilerin gastrit veya ülserle karıştırılması mümkün olabilir. Hastalık ilerleyip, tümörlerin gıda akışına engel olması durumunda ya da tümör yayılımı olduğunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Mide kanserinin teşhisi nasıl olur?

Hastalığın teşhis edilmesi endoskopi ile olmaktadır. Bu yöntemde uç tarafında kamera bulunan bir boruyla mideye girerek, tümör oluşumları tespit edilir. Kesin teşhis için, parça alınarak mikroskobik inceleme yapılır. Burada kanserli hücre tespit edilirse, hastalığa kesin teşhis konur. Baryumlu mide grafisi çekilerek tümörler tespit edilebilir. Kanser teşhisi yapmak için, mikroskobik inceleme yapılması gerekir. Bazı durumlarda endoskopi yapıldığında tümörler görülemeyebilir. Bu durumda kanser mide zarı altında olabileceğinden, teşhis koyabilmek için derin bir biyopsi yapılması gerekebilir.

Mide kanserinin tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavisi ameliyatla yapılır. Hastalık ileri aşamada teşhis edilebildiğinden, ameliyatla midenin tamamı alınır. Ardından ışın ve ilaç tedavileri uygulanır. Hasta iyileşme gösterse de hastalığın nüksetmemesi için sürekli kontrol altında tutulmalıdır.

Mide kanseri hastalarının yapması gerekenler nelerdir?
Mide kanserinden korunmak için neler yapılmalıdır?

" } ] }