{ "title": "Mide Kanserinde Beslenme", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-kanserinde-beslenme(1).jpg", "date": "21.01.2024 17:03:49", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Mide Kanserinde Beslenme, Mide kanseri sindirim sistemi organlarına bağlı midenin herhangi bir parçasından oluşabilen bir kanser türüdür. Genel olarak kanser, hasar görmüş veya yaşlanmış hücrelerin ölmesi ve yerlerine yenilerinin geçmesi şeklindeki normal dengenin bozulmasıyla hücrelerin belirsiz olarak büyümesi sonucunda oluşur. Mide kanseri vücudumuza yerleşim yeri ve sebebi ile kanserin hiçbir belirti olmadığı zaman tanısı genelde ileri evlerde teşhis edilir. Mide kanserinde en etkili yöntem endoskopi olarak yapılır. Yani ucunda kamera bir boruyla mideye girilerek bir hekim tarafından midenin her yerine rahatlıkla bakabilir. Baryumlu mide grafiği çekilerek tümörler görülebilir. Ancak kesin teşhis koymak için mikroskobik bir inceleme istenebilir. Şayet erken belirtiler olursa hazımsızlık ve iştah kaybı gibi görülebilir. Geç belirtileri ise karın ağrısı, kusma, kabızlık, ishal, mide kanaması, halsizlik, yemek sonrası şişkinlik, erken doygunluk, yemekleri yutmada zorluk, kilo kaybı ve halsizliktir. Hastaların bu durumda her gün az miktarlarda 6-7 öğün gibi beslenmeleri gerekiyor. Bu süreçte hastalar için en yararlı olan besinler içinde yoğurt, peynir, çökelek, köy yumurtası ve zeytinyağı ile tedaviye yardımcı olan en önemli besin maddeleridir. Ayrıca hastaların günde bir defa elma veya elma suyu ile tedaviye büyük fayda sağladığı belirtiliyor.

Mide Kanserinde Beslenme; Bazı konserve ve hazır yemeklerin yoğun olduğu bir diyet de mide kanseri riskini artırabilir. Yapılan araştırmalar neticesinde işlenmiş eti fazla tüketen kişilerde mide kanseri riskinde biraz daha artış olduğunu kanıtlamıştır. İşlenmiş etler arasında pastırma, sosis, sucuk, salamura ve jambon gibi besin maddeleridir. Bu etler nitrozamin diye bilinen kimyasal maddeler içerir. Nitrozamin mide kanseri ile bağlantısı olduğu kanıtlamıştır. Bunun için taze meyve ve sebzelerin çok tüketildiği zaman mide kanseri riskini azalttığı bilinmektedir. Nedeni ise bu besin maddelerinin yüksek seviyede antioksidan vitamin içeriğine sahip olmasıdır. İlave olarak C vitamini ile taze gıdalarla birlikte kansere sebep olan mide astarı yıpranmalarını önlemeye yardımcı olur. A vitamini de mide kanserine karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu düşünülüyor. Mide kanserinde en iyi korunma yolları ise sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Sıcak ve soğuk içecekler mide kanserine yol açabilir. Katı yağ kullanımı azaltılmalıdır. İştahsız olduğunuz zamanlar endişeye kapılmayınız. Ayrıca sabah kahvaltısında yumurta, peynir, bal, pekmez ve ekmek tüketilmelidir. Şehir hayatına bağlı olarak stres, yorgunluk sebep olabilir. Şayet kanser hastalığı konusunda endişeleriniz varsa beslenme alışkanlığını bu besin maddeleri ile iyileştirebilirsiniz.
" } ] }