{ "title": "Mide Kanserinin Tedavisi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-kanserinin-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:47:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide kanseri tedavisi, mide kanseri birçok kanser türünde olduğu gibi ilk başlangıcında herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Kanser ilerledikçe midede ağrı, yutkunmada zorluk, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, kilo kaybı, şişkinlik hissi gibi şikâyetler oluşur. Bazı vakalarda dışkıda kan görülebilir. Bu tür şikâyetler mide ülserinde de olabileceği için panik yapmadan doktora başvurmak gerekir.

Mide kanseri midenin farklı bölümlerinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle de görüldüğü alana bağlı olarak farklı isimlerle tanımlanır. Mide kanserinin %95'i midenin glandüler dokusunda gelişmeye başlar. Geri kalan kısım ise mide ve çevresinde, damarlarda, kaslarda oluşum gösterebilir.

Mide Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide kanseri birkaç tedavi bir arada kullanılarak ya da yalnızca bir tedavi yöntemi ile tedavi edilebilir. Mide kanseri tedavisinde farklı seçenekler mevcuttur. Bu tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir;

Cerrahi: Mide kanseri için uygulanan cerrahi yönteme gastrektomi adı verilir. Bu işlem ile midenin tamamı ya da midenin bir bölümü alınır. Bu işlemi gerçekleştiren cerrahın deneyimi oldukça önemlidir. Cerrahın deneyimi tedavinin başarı şansını büyük oranda etkiler. Tedavide başarılı olmak için bir diğer faktör de kanserin büyüklüğü, bulunduğu yer ve diğer organlara yayılıp yayılmadığıdır.

Kemoterapi: Kemoterapi cerrahiden önce, sonra ya da çok ilerlemiş vakalarda kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Kemoterapiye Uzman doktor tarafından karar verilir ve Uzman tarafında uygulanır. Mide kanserinde kullanılan en etkili ilaçlar docetaxel, carboplatin, epirubicin, irinotecan, capecitabin olarak sıralanabilir. Mide kanseri 4. Evreye kadar ulaşmışsa kemoterapi tedavisi yaklaşık 9 ay sürer. Eğer kemoterapi uygulanmazsa ve yalnızca alternatif tedaviler uygulanırsa hastanın yaşam süresi 5 ay kadardır.

Akıllı İlaçlar: Mide kanseri vakalarının yaklaşık %20'lik kısmında HER-2/neu onkojeni olarak tanımlanan bir molekül bulunmaktadır. Bu molekül kanser hücrelerinin kontrolsüz bir şekildeyayılmasına neden olur. Şayet patolojik inceleme yapıldığında bu molekül tespit edilirse Trastuzumab olarak adlandırılan ilaç kullanılır. Kanser ilerlemişse bu ilaç kemoterapi ile kullanılır. Kanser hastalarında bu moleküle rastlanmazsa ve kanser ileri evreye ulaşmışsa kemoterapi yaklaşık 9 ay sürer. Molekül bulunan hastalarda ise kemoterapi trastuzumab adlı ilaç ile 1 yıl kadar devam ettirilir.

Radyasyon Tedavisi: Radyasyon kanser ilerlemiş vakalarda genellikle cerrahiden sonra uygulanır. Mide kanseri ilerlemiş ancak hasta ameliyat yapılamıyorsa, kanser nedeniyle kanama oluşmuşsa ve tıkanma sorunu varsa yine radyasyon tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
" } ] }