{ "title": "Mide Kapağı Ameliyatı", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-kapagi-ameliyati.jpg", "date": "23.01.2024 04:01:00", "author": "ismet karaevli", "article": [ { "article": "Mide Kapağı Ameliyatı, Mide vücudumuzda önemli roller oynayan önemli organlarımızdan biridir. Midenin işlevlerini yerine getirmesi içinde mide kapağı ve mide kapakçığı midenin en önemli parçalarındandır. Mide rahatsızlığı sadece kendi işlevlerini değil tüm vücudun işlevlerini etkilediği için son derce önemli bir rahatsızlıktır.

Mide Kapakçığı Hastalığı Reflü

Yemek borusu ve midenin arasında bulunan mide kapakçığı bazen vücuttaki işlevini yapamaz hale gelir. Bu duruma bazen midenin kendi rahatsızlanması bazen de yenilen gıdalar neden olur. Reflüye en çok gazlı içecekler, cipsler, kızartmalar ve gereğinden fazla acı tüketimi neden olmaktadır. Kapakçığın işlevini kaybetmesine reflü adı verilmiştir. Bazı hastalar da çok şiddetli görülen hastalık, bazılarında hafif belirtiler görülür. Hastalığın hafif belirtiler gösteren türüne gizli reflü de denir. Gizli reflüden şüphe edilen durumlar şunlardır;
Mide Kapağı Ameliyatına Götüren Nedenler

Hasta ömür boyu ilaç kullanmak istemiyor, yan etkisi ve sürekli kullanma zorunluluğu yüzünden hastalar ilaç kullanmak istemiyor.

Hasta reflü hastalığı yanında mide fıtığı gibi başka hastalıklara da sahipse.

Hastanın başka bir hastalık için ömrü boyunca kullanmak zorunda olduğu ilaçlar varsa; tansiyon, kemik erimesi, doğum kontrol ilacı gibi.

Hasta yaşantısını değiştiremiyorsa; kilolu ise kilo vermek ya da uyumadan 3-4 saat önce yemek yemeyi bırakmak gibi.

Vücudunda reflüye bağlı hasarlar oluşmuşsa; yemek borusu yaraları, ses kısıklığı, akciğer hastalıkları gibi.

Beslenme alışkanlıklarından vazgeçemiyor, kızartma, çikolata, alkol, çay, kahve veya gazlı içeceklerden uzak durmak istemiyorsa.

Mide Kapağı Ameliyatı Tedavi ve Uygulama

Laparoskopik ameliyat hastaya az ağrı ve kısa sürede iyileşme gösterdiği için tercih edilmektedir. Yemek borusu ve mide arasında bozulmuş olan kapak laparoskopik ameliyatla yeniden oluşturulur ve midenin içindekilerin yemek borusuna kaçması önlenir.

Yaklaşık 1-1,5 saat süren ameliyat son teknik gelişmelerden yararlanılarak yapılır ve hasta ertesi gün ağızdan beslenmeye başlayabilir. 7 gün sonra normal hayatına dönebilir ve iş başı yapabilir. Bu sayede hasta her gün ilaç kullanmak, yemek borusu iltihabı ve buna bağlı olarak kanser riskinden de korunmuş olur.
" } ] }