{ "title": "Mide Nerededir", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-nerededir.jpg", "date": "21.01.2024 00:15:49", "author": "Çintay", "article": [ { "article": "
Mide nerededir, Mide yemek borusu ile onikiparmak bağırsağı arasında yer alan sindirim sisteminde bulunan bir organdır. Sindirim sisteminin en geniş bölümüdür. Karın bölgesinin sol tarafında kalan kaburga kemiklerinin ve diyaframın altında olan organ, boş olarak uzunluğu 15-20 cm, genişliği ise 7,5-10 cm kadardır. Kaslardan oluştuğundan, genişleyen bir yapısı bulunmaktadır. Sindirimin çiğnemeden sonraki bölümünde görev alır. Yiyecekler burada geçici olarak bulunur. İçi 1,5 litre sıvı tutabildiği gibi, 4 litreye kadar sıvıda depolanabilir. Sağ tarafında karaciğer, sol tarafında dalak, üst tarafında diyafram, altında kalın bağırsak, arka bölümünde ise pankreasla kuşatılmıştır.

Midenin bölümleri nelerdir?
Yeni doğmuş bir bebekte mide kapasitesi 30 ml, ergenlik döneminde 100 ml, erişkin çağda 1500 ml kapasitesi bulunur. İki adet deliği bulunan organın, iki tane yüzü, iki tane de kenarı vardır. Mide ve yemek borusunun birleştiği yerde bulunan iki delik kardia olarak adlandırılır. Bu delik 11. Sırt omurunun hizasında bulunur. Göğüs ön duvarının 10 cm içerisinde bulunur. Yemek borusunun sol tarafı kardia deliğinin yanından, midenin sol tarafıyla birleşir. Bu bölüme kardia çeltiği adı verilir. Bu çentiğin üst bölümüne fondus, öteki tarafına pilor deliği denir. Mideye gelen yiyecekler, burada fiziksel ve kimyasal olarak parçalanır. İçinde bulunan yiyecekler midenin 20 saniyede oluşturduğu dalgalarla ve mide özsuyuyla birbirine karışır. Bunun sonunda krem gibi yarı sıvı bir madde meydana gelir. İnce bağırsaklara inebilecek konumda olduğunda, yavaş yavaş pilor kanalına geçer. Kimyasal olarak yaptığı sindirimi salgıladığı üç farklı salgı yardımıyla yapar. Mukus bu salgıların mideye zarar vermesini önler. Bu organ kendi asitlerinden korunmayı yine kendi ürettiği maddeyle sağlar. Mukusun azalması midede ülser oluşumlarına sebep olur. Buradan onikiparmak bağırsağına geçer. Sıvı yiyecekler mideyi daha hızlı terk ederken, katı yiyecekler 1,5 saatte terk eder. Mide yiyecekleri ortalama olarak 20 dakikada boşaltır.

Midede oluşabilecek rahatsızlıklar nelerdir?
" } ] }