{ "title": "Mide Ödemi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-odemi.jpg", "date": "19.01.2024 16:30:47", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Mide ödemi; mide ve on iki parmak bağırsağı yüzeyinde veya daha derin katlarda ilerleyen ve genellikle de Helicobacter Pylori adı verilen bakteriden kaynaklı bir yaradan meydana gelir. Genellikle ödemin fark edilmemesi ve gereken tedavinin uygulanmaması ile midedeki ödem ülsere dönüşmektedir. Bu gibi durumlarda hastalarda oluşan ülserlerin çoğunluğu bu bakteriden kaynaklıdır. Ayrıca mide ödemlerinin geneli ülser ile sonuçlanır.

Mide ödemi neden olur?
Bunun yanında kişinin çok aşırı miktarda antienflamatuvar ve aspirin gibi ilaçları kullanması midede ödeme sebebiyet vermektedir. Dikkat edilmediği ve fark edilmediği durumlarda midede oluşan bu ödemler ilerleyerek mide ülserlerine neden olmaktadır veya ülserden kaynaklı mide ödemleri meydana gelmektedir. Çoğunlukla ülserden kaynaklı mide ödemleri hastalarda daha çok görülen vakıalardır. Mide ülserleri arasında Duodenal ülserlerin yüzde doksan beşi H. Pylori bakterisinde bulunur. O yüzdende bu organizmanın yok edilmesi ülserin tedavisinde ve mide ödeminin giderilmesinde çok önemlidir.

Mide ödemi ve ülserinin belirtileri nelerdir?

Ülserden kaynaklı ödemlerde genellikle yanma ve ağrı birincil belirti olarak karşımıza çıkar. Bunun dışında görülen belirtilerin başında karnın üst kısmında çok açmış gibi kemirme hissi, bulantı ve kusma, geceleri acıkma hissi ile alınan aşırı yiyecekler, yemek yeme ile kaybolan ağrı hissi gibi belirtileri vardır.

Mide ödemi tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Ödemin tedavi edilebilmesi için öncelikle tanının belirlenmesi gerekir. Tanı için mide filmi, röntgen gibi laboratuvar testleri kullanılmalıdır. Ödemin oluşmasına neden olan durum genellikle ülser vakalarıdır. O yüzdende ödemden önce oluşan ülserin tedavisini yapılması gerekir. Ülser tedavi edildiğinde midede oluşan ödemde tedavi edilmiş olur. Dolayısı ile ilk yapılacak tedavi ülsere yapılır. Bu tedavilerin başında ilk yapılacak olan midede oluşan ağrının yok edilmesi gerekir. Böylelikle hasta ağrıdan kurtarılarak rahatlatılabilir. Ayrıca tedavide iki önemli nokta göz önünde bulundurulmalıdır. Bu iki husus ülserin iyileşmesi ve semptomlarının giderilmesidir. Yani akut tedavi yöntemidir. İkinci tedavi yöntemi ise gereken durumlarda idame tedavisidir. Bu yöntem ile ülserin yeniden nüks etme riski ortadan kaldırılır.

Mide ödeminin yaşatacağı birçok olumsuz ağrı ve şikâyetlerin günlük yaşam içerisinde ortadan kalkması için yapılacak önlemlerin başında stres, beslenme alışkanlığı ve yaşam şeklinin değiştirilmesi gelir. Özellikle acılı, baharatlı asitli ve yoğun kafein içeren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalı ve aşırı yemek yeme alışkanlığından vazgeçilmesi gerekir. Bunun dışında dengeli beslenmeye dikkat edilmeli ve ana yemeklerin yanında aşırı su tüketiminden kaçınılmalıdır. Her insanın günlük su tüketme ihtiyacının da mutlaka uygulanması gerekir o yüzdende bu su tüketimi aralarda ve mümkünse ılık su ile yapılarak midenin rahatlaması sağlanmalıdır. Mide ödemi hafife alınacak bir rahatsızlık değildir. O yüzden mutlaka bu tür ödem şikâyetleri olan kişilerin önce mutlaka doktora sonrasında ise bir diyetisyene gözükmesinin önemi büyüktür. Böylelikle kendisine verilen beslenme şeklini uygulaması daha kolay olabilir.
" } ] }