{ "title": "Mide Öz Suyu", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-oz-suyu.jpg", "date": "20.01.2024 09:17:56", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Mide Öz Suyu: Oldukça küçük borucuklar şeklinde olan milyonlarca mide bezi vasıtasıyla salgılanır. Mide öz suyunun içerisinde tuz asidi, pepsin enziminin ön maddesi pepsinojen, lipaz enzimi mevcuttur. Özellikle süt çocuklarında sütün sindirilebilmesi için mide suyunda lap enzimi de vardır. Midedeki tuz asidinin, besinlerle gi­ren bakteriler ve diğer birçok küçük canlılar üzerine öldürücü etkisi vardır. Başlangıç da aktif olmayan pepsinojen de tuz asi­di aracılığıyla aktif olarak görev yapan pepsin enzimine dönüşür. Pepsin enzimi tuz asidinin hazırlamış olduğu asit ortamında protein­leri pepton haline getirmektedir. Lipaz, yağlara ve karbonhidratlara etki yaparak onları yağ asitine ve gliserine çe­virmektedir. Yemekler sindirilme kabiliyetine göre midede 2 ile 6 saat ka­labilmektedir. Su, mide ağzı ve mide kapısı arasından en kısa yoldan ve doğrudan bağırsaklara geçer. Mideden en çabuk çıkan maddeler ise karbonhidratlardır. Ondan sonra proteinler, en sonra da yağlar gelir. Süt çocuklarının ise midelerinde pep­sin yerine lap enzimi oluşmaktadır. Besinlerin midede yakılma­sı sonucu oluşan boza kıvamındaki sıvı ise bölümler ha­linde yavaş yavaş onikiparmak bağırsağına geçmektedir. Birçok sebeplerden ötürü midede görülecek atrofi duru­mu, tuz asidi salgısını ya da B 12 vitamininin emilmesi için gerekli olan intrinsik faktör salgısını engeller. Bu takdirde pernisyöz anemi hastalığı ortaya çıkmış olur. Bunun dışında midede mekanik, kimyasal ve ruhsal etkenlerin meydana getirdiği birtakım hastalıklar görülebilmektedir.
" } ] }