{ "title": "Mide Spazmı", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-spazmi.jpg", "date": "21.01.2024 09:49:40", "author": "İlknaz", "article": [ { "article": "Midenin kramp şeklinde şiddetli ağrılı kasılması olayına Mide Spazmı denir. Ağrı genellikle göbekle kaburgalar arası bölgede hissedilir. Bazen göğüs kafesine ve sırta doğru yayılabilir. Bu ağrıya dayanmak hasta için oldukça zordur. Ağrı sırasında hasta terler, rengi solar ve birkaç saniye ile birkaç dakika kadar sürebilir. Bazen de ağrılar peş peşe geldiğinden spazm süresi uzayabilir.

Mide spazmı neden olur?

Midenin kaslarının aşırı kasılmasını sağlayan herhangi bir nedenden kaynaklanabilir. Bunlar neler olabilir; aşırı emosyonel (Duygusal) stres, ağır psikolojik travmalar, ağır bir yemek yerken özellikle mideyi havayla doldurmak veya çok sinirli ve kızgın olduğumuzda hızlı yemek yemek sonucunda ortaya çıkabilir. Bunlardan başka mideye ait birtakım hastalıklar bunu tetikleyebilir; ülser, ağır gastrit ve mide kanseri gibi durumlarla, mide çıkışında tıkanıklık yapabilecek sebepleri takiben mide spazmları ortaya çıkabilir. Ağır fiziki yorgunlukları takiben de ve kadınlarda menstrüasyon dönemlerini takiben de bu mide kasılmaları ortaya çıkabilmektedir.

Mide spazmını hangi yiyecekler tetikler?

Mide spazmını soğuk ve çiğ yemekler ile kafein içerikli içecekler artırırlar ya da provoke ederler. Mide spazmı yaşayan kişiler midelerini aşırı doldurmamalıdırlar.

Mide spazmı diğer mide hastalıklarından nasıl ayırt edilir?

Mide spazmı diğer mide hastalıklarından ayırt edilmelidir. Genellikle bir an gelir geçer ve çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Ancak diğer mide haslıklarıyla beraber olan mide spazmları uzun sürelidir. Mide Ülserleri, Duodenum (12 parmak bağırsağı) ülserlerinde ve ağır gastritlerde mide asidi fazlalığından dolayı midede ağrılar şiddetlidir. Bu ağrılar yemekten yaklaşık bir saat önce ve yemekten 2 saat sonra hissedilirler. Asitli ve asit üreten besinlerle, psikolojik stresleri takiben mide spazmları ortaya çıkabilirler. Bağırsak yollarında oluşan stenoz adı verilen tıkanıklıklar sonucu mide içeriği bağırsağa giriş yapmaya zorlandığı için mide kasılmalarla içeriği aşağı göndermeye çalışır. Bu kasılmalarda yine ağrılıdır.

Mide spazmı hangi hastalıkların belirtisidir?

Ağır psikolojik stresler, kadınlarda menstrüasyon dönemi, ağır eforları takiben ortaya çıkabildiği gibi mideye ait organik hastalıklarda da ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında kronik inatçı kabızlıklarda ve uzamış ishallerde de görülebilir. Besin ve ağır metal zehirlenmelerinde de mide spazmı olur. Bunun yanında çeşitli besinlere karşı gelişmiş intolerans durumlar örneğin süte karşı olan laktoz intoleransı durumlarında da mide spazmı gelişir.

Mide spazmı olan kişinin yemek yediğinde ağrısı geçer mi?

Evet genellikle yemek yeme mide spazmını yavaşlatıp ağrıları azaltıyormuş gibi görünse de mide spazmı olan kişi spazm geçene kadar yemek yememeyi tercih etmelidir. Ancak mide ülseri gibi aside bağlı spazmlarda hastanın yemek yemesi ve süt gibi alkali besinleri alması hastayı rahatlatır. Spazm yaşayan kişiler soğuk, çiğ ve kafeinli besin almamalıdır. Mide spazmı geçiren kişi yemek yediğinde şikâyetleri dahada artıyorsa bu durumda pilor stenozu dediğimiz mide bağırsak yollarındaki bir tıkanıklıktan ya da kanser türevlerinden şüphelenilir. Bu durum müdahale gerektiren bir durumdur. Hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedavi alınmalıdır.

Mide spazmı tedavisi nasıldır?

Yukarıda bahsedilen tetikleyici besinlerden ağır fiziksel hareketlerden ve psikolojik stresten uzak durmaya çalışmalı, midede gaz varsa bunu çıkarmak için biraz yürümeli, bir süre sırt üstü yatmalı, derin nefes alıp verme egzersizleri uygulamalıdır. Bunlar yeterli olmazsa hekime başvurmalı ve hekim önerisine uygun teşhis ve tedaviye uyulmalıdır.

" } ] }