{ "title": "Mide Tıkanıklığı", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-tikanikligi.jpg", "date": "19.01.2024 16:41:40", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Mide Tıkanıklığı, hastalığının bilinen diğer adı Mide çıkışı tıkanmasıdır. Tıp bilimi çerçevesi içerisinde ise bu hastalık 'Pilorik Stenoz' adı ile nitelendirilir. Yetişkin bireylerde hiç denilebilecek kadar nadir görülen bu hastalık, neredeyse tamamen yeni doğmuş olan bebeklerde karşılaşılan bir hastalıktır. Sık bir şekilde karşılaşılmayan, nadir bir hastalıktır fakat mide tıkanıklığı, ciddi sayılabilecek olan hastalıklardandır. Aile bireylerdeki kalıtsal genlerden dolayı oluşan durumlar haricinde, mide tıkanıklığı hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir.

Mide tıkanıklığı hastalığından oluşan şikâyetlerin erkek bebeklerde görülmesi, kız bebeklerde görülmesine oranlandığı zaman, 5 kat daha fazla bir görülme söz konusu. Bu nadir hastalığın erkek bebeklerde oluşan şikâyet oranı ise 150'de 1 olduğu araştırılmış ve tespit edilmiştir. Yeni doğmuş olan bebek mide tıkanıklığı hastalığına sahipse ve eğer doğum sonrasında bu bebeğin hasta olduğu anlaşılmaz ise bu hasta bebek beslenmesini yaptıktan hemen sonra yediği besinleri kusmaya başlar. Bu hastalığın oluşturduğu şikâyetlerin içerisinde, gerçekleşen kusmanın ardından veya kusma eylemi esnasında kan gelmesi gibi olaylarda görülmüştür.

Nasıl Olur?

Mide tıkanıklığı hastalığı sırasında, Midenin çıkışında bulunan ve ince bağırsakla mideyi birbirine bağlayan kısım içerisinde bir tıkanma meydana gelir. Bu sebepten dolayı da tüketilmek istenen yiyecekler bahsedilen bu noktadan sonra sindirim işlemi için bağırsakta ilerleyemez. Hastalık sahibi olan bebek, tüketmek istediği besinleri sindiremediği zaman ağızdan kusma yoluyla geri çıkartır. Bu sebepten dolayı da aç kalır ki bu durum yeni doğmuş bir bebek için çok ciddi bir rahatsızlıktır. Hastalığın tedavi sürecine bu durum gerçekleşirken uygulanmaz ise bir süre sonra bebek yeterli miktarda sıvı, besin ve en önemlisi de anne sütü alamadığı için büyük ölçüde bir kilo kaybı yaşar. Bu kilo kaybını yaşadığı zamanda derisi buruşur ve tamamen bir yaşlı insanın derisine sahip olur.

Teşhis ve Muayene

Mide tıkanıklığı hastalığının teşhisi yapılan muayeneler sonucunda koyulur. Muayene etmekte olan doktor fiziksel yollarla hastalığı teşhis edemedikleri zamanlarda ultrasonografik yöntemlere başvurarak hastalığı belirlemektedir. Hastalığın tedavi edilmesi için erken teşhis konulması oldukça önemlidir. Doktor tarafından teşhis konulduktan sonra yapılması gereken ilk iş en kısa ve erken zamanda bebeğin ameliyat edilmesidir. Bebeğin ölüm riskinin çok az olduğu bu operasyonun sonrasında 5-6 saat geçtikten sonra bebek normal bir şekilde beslenmeye başlayabilir.
" } ] }