{ "title": "Mide Tümörü", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-tumoru(1).jpg", "date": "20.01.2024 13:49:58", "author": "tuba eren", "article": [ { "article": "
Mide tümörü, en sık görülen tümörler arasında yer alır. Amerika'da ve Japonya'da sık görülür. Türkiye'de ise en çok Karadeniz de görülür. Karadeniz de bu denli yüksek oranda görülmesinin altında turşu kültürünün yaygın olması ve genetik faktörler yatar. Benign ve malign olmak üzere iki çeşittir. Benign olanlar iyi huyludur fakat malign olanlar ise kötü huyludur yani kanserdir. Benign kendi arasında polipler ve gastrik stromal tümörler olmak üzere ikiye ayrılır. Polipler: hyperplastic, inflamatuar ve adenomatöz. Gastrik stromal tümörler ise şunlardır: leiomyoma, lipoma, nörojenik tümör, vasküler tümör, heterotopik ve pankreastır.

Mide tümörlerinin altında yatan birçok neden vardır

Bunlar daha çok yanlış beslenmeden kaynaklanır yanmış etler, mangal etleri yemek, aşırı tuzlu yemek, az sebze ve meyve yemek, H. Pylori bakterisi, sigara, kan grubu, yaş, mide ülseri, polipler, gastrit ve genetik faktörlerdir.

Mide kanseri en çok görülen kanserler sıralamasında 4. Sıradadır. Erkeklerde ve yaşlılarda daha çok görülür. Kadınlarda ise görülme oranı neredeyse erkeklere kıyasla yarı yarıyadır. Daha çok midenin küçük kenarında görülür ve zamanla organın içine yayılır. Ardından da yukarı doğru yemek borusuna doğru çıkar. Aşağı yani on iki bağırsak istikametinde de ilerleyebilir. Mide tümörleri genelde erkenden kendilerini belli etmezler. Yani sinsi bir hastalıktır ve çoğu zaman fark edildiğinde geç kalınmış olunur.

Mide tümörü belirtileri nelerdir?

Kansızlık, yorgunluk, kusma, siyah veya katran şeklinde dışkı, yemek yedikten sonra gerilme, iştahsızlık, kilo kaybı ve karnın ortasında ya da üstünde ağrıdır. Bu şikâyetleri olanların en kısa zamanda bir endoskopi yapmalarında fayda vardır. Mide kanserinin diğer organlara sıçrayıp sıçramadığını öğrenmek için ultrasondan ve bilgisayarlı tomografiden bakılır.

Mide kanserinin tedavisi ise ameliyattır ve genelde mide alınır. Bu hastalar mide olmadan da hayatlarını bir miktar idame ettirebilirler. Ameliyattan sonra ilaç tedavisi de gerekebilir.
" } ] }