{ "title": "Mide Ülseri", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-ulseri.jpg", "date": "21.01.2024 18:36:21", "author": "Dicle", "article": [ { "article": "
Mide ülseri sindirim sisteminde bulunan midenin iç çeperinin mide asidi ile parçalanmasıyla oluşan hastalıktır. Mide asidi bireylerde farklı miktarlarda üretilmektedir. Bazı kişilerde daha fazla asit salgısı olmaktadır. Durum böyle olunca mide çeperi hasar görmektedir. Bu tip ülserler 60 yaş üstü kişilerde daha fazla görülmektedir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha yüksektir. Bu hastalığa sebep olan Helicobacter Pyylori bakterisi, mide içerisinde bulunan koruyucu sert tabakayı aşındırarak, mideyi korunmasız duruma getirir. Bu sebeple midenin içerisinde yaralar oluşur.

Mide ülseri neden olur?
Mide ülserinin belirtileri nelerdir?

Midede ekşime ve ağırlık hissiyle ortaya çıkan rahatsızlık, ağızda ekşi bir tada sebep olur. Hastanın tat alma hissi duyarlılığını kaybetmiştir. Dil koyu renge bürünmüş, karnın üst bölümünde kemirici ağrı meydana gelmiştir. Bu belirtiler sonrasında tedavi için, doktora gidilmediği durumlarda hastalar her yemek sonrasında daha fazla ağrılara maruz kalacaktır. Hastalığın ikinci aşamasında baş dönmeleri ve aşırı terleme şikâyetleri görülür. Kusmayla birlikte, ağızdan ve büyük abdestten kan gelmesi beklenen belirtiler arasındadır. Nadiren de olsa iştahsızlık ve kilo kaybı yaşanacak belirtiler arasında sayılmaktadır. Bu belirtiler hastalığın ilerlediğini, acil olarak tedavi edilmesi gerektiğini anlatır.

Mide ülserinin teşhisi nasıl yapılır?

Bu hastalık ultrason ve fiziki muayene ile teşhis edilemez. Belirtilerin olması durumunda hastalara endoskopi ve radyolojik muayeneler yapılması gerekir. Hastaya baryum içirilip, midenin içinin gözlemlendiği grafisinin çekilmesi gerekir.

Mide ülserinin tedavisi nasıl yapılır?

İlk aşamada müdahale edilen rahatsızlıklar, kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. Kullanılan ilaçlarla bakterinin yok edilmesine ve mide asidinin düzenlenmesine çalışılır. Tedavi sırasında stresten uzak duran hastaların daha çabuk iyileştiği görülmektedir. Hastaların düzenli periyotlarla istirahat etmesi, yemek saatlerini düzenlemesi, öğünlerini atlamaması gerekir. Sigara, alkol gibi zararlı maddeleri kullanmaktan kaçınmak tedavinin başarısını arttıracaktır. Bu rahatsızlık genellikle ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Tedaviden olumlu yanıt alınamadığı durumlarda ameliyat düşünülebilir.

Mide ülserinin tehlikeli sonuçları nelerdir?

Kanama: Ülser üst sindirim yollarında meydana gelen kanamaların en büyük nedenidir. Mide ağrısı olmadan da yaşanabilecek bir sonuçtur. Kanam kahve telvesi renginde kusma veya katran renginde gaita dışkılama şeklinde ortaya çıkar. Bu şikâyetler olmadan fenalık hissi ya da soğuk terleme şikâyetinde de kanamadan şüphe etmek gerekir.

Perforasyon (Mide Delinmesi): Ülsere neden olan yaranın daha derinlere inerek, mide katmanlarını delmesi olarak açıklanmaktadır. Mide asidinin karın boşluğuna geçmesi şiddetli karın ağrısı hissedilmesine sebep olur. Karın bölgesi sertleşir, ağrı sebebiyle yürüme güçlüğü çekilir. Bunun tedavisi cerrahi yöntemle olmaktadır.

Tıkanma: Ülserli dokunun onikiparmak bağırsağında ve pylor kanalında ödem yapmasıyla, gıdaların ve mide suyunun geçişinin engellenmesidir. Hasta sürekli kilo kaybına uğrayarak, kusar. Midede birikenler sürekli kusularak dışarıya atılır. Teşhisin bir an önce konularak, ameliyatın yapılması gerekir.

" } ] }