{ "title": "Mide Ülserine Ne İyi Gelir", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-ulserine-ne-iyi-gelir.gif", "date": "19.01.2024 11:43:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide Ülserine ne iyi gelir, mide ülseri, mide zarı ve dokusunda ortaya çıkan tahriş olmaya meyilli iltihaplı yaralara verilen addır. Mide ülseri kendini, karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler ile gösterir. Mide ülseri toplumda çok sık karşılaşılan bir sorundur ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Midede oluşan iltihaplı yaralara zarar verebilecek gıdalar uzak durmak ülserin iyileşme sürecini kısaltır. Ülser nedeniyle ortaya çıkan şikâyetler gün içinde tüketilen yiyeceklere göre şiddetlenebilir. Mide ülseri için uzmanlar K vitamini içeriği zengin olan ve antioksidan bakımından zengin olan gıdaları tavsiye etmektedir. Ayrıca lifli sebzeler de mide ülserine karşı iyi gelmektedir.

Mide Ülserine Ne İyi Gelir?

K Vitamini: K vitamini ülser tedavisinde uzmanlar tarafından tavsiye edilen vitaminler arasında baş sırada yer almaktadır. K vitamininin açık yaraların kanama riskini azaltıcı etkisi ve yaranın oluştuğu mide zarını iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Dolayısı ile ülser tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Ispanak, lahana, avokado, kuşkonmaz, aspir yağı gibi besinler tüketilerek ülser kontrol altına alınabilir.

Lifli Gıdalar: Lifli gıdaların sindirim anında salgılanan hidroklorik asidi olarak tanımlanan asidin ülser yaralarını tahriş etmesini engeller. Besin lifi bakımından zengin olan meyve, sebze ve tam tahıllı ekmek tüketilerek mide ülseri şikâyetleri azaltılabilir. Ayrıca bu tür besinler ülserin genişlemesini engeller.

Flavonoidler: Soğan, kereviz, sarımsak ve elma gibi yiyecekler flovonoidler bakımından zengindir. Bu tür gıdaları düzenli tüketmek mide zarının zayıflamasını ve ülserin artmasını engeller.

Keten Tohumu: Keten tohumunun kullanmadan hemen önce öğütülmesi gerekir. Öğütülen keten tohumu akşamdan 3 yemek kaşığı olacak şekilde yarım litre soğuk suya eklenir. Sabaha kadar bekletildikten sonra ince bir süzgeçten geçirilir. Ardından kaynama noktasına ulaşana kadar ısıtılır. Hazırlanan su termosa doldurularak gün boyu yudum yudum içilir.

Meyan Kökü: Yarım çay kaşığı meyan kökü 150 milim kaynar suya eklenerek 10 dakika kadar dinlendirilir. Hazırlanan çay günde 3 fincan olacak şekilde mide ülserine karşı içilir.

Papatya Çiçeği: 1 çorba kaşığı papatya 1 fincan kaynar suya ilave edilerek 10 dakika dinlendirilir. Ardından süzülerek günde 3 fincan olacak şekilde içilir.

Mide ülseri düzenli ve doğru bir beslenme tarzı ile büyük oranda kontrol altına alınabilecek bir rahatsızlıktır. Mide ülserinin yanlış beslenme ile yakından ilişkisi vardır. Mide ülseri kontrol altına alınmadığı sürece mide kanaması gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle ülseri olan kişiler beslenmesine çok dikkat etmelidir. Yukarıda mide ülseri için tavsiye edilen yiyecekler mutlaka beslenme listesine eklenmelidir. Portakal limon, domates, mandalina gibi yiyecekler ülseri tetikleyebileceği için bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır. Ayrıca kafein içeren ve asitli içecekler de ülseri tetiklemektedir. Yine süt ürünlerini tüketmek mide ülserinin iyileşme sürecini uzatabileceğinden uzak kalınması gereken gıdalar arasındadır. Baharat, acı, tarçın ve nane mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Gün içinde öğünler mümkün olduğu kadar sık ve küçük olmalıdır. Bu sayede sindirim sistemi daha aktif çalışarak mide asidi kontrol altına alınabilir.
" } ] }