{ "title": "Mide Yanması Nasıl Geçer", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-yanmasi-nasil-gecer.gif", "date": "20.01.2024 14:35:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Mide yanması nasıl geçer, mide yanması midenin kendine has olan asidinin yemek borusuna kaçmasıyla gırtlakta oluşturduğu yanma hissinden oluşur. Hastalar mide yanması şikâyetini yemek borusu ve gırtlakta yanma şeklinde hisseder. Yemeklerde tüketilen yiyecekler ve midenin hassasiyeti mide yanmasının şiddetini belirler. Tüketilen besinler yemek borusuyla midenin birleşimdeki kasın gevşemesine neden olur. Özellikle acı biber, soğan, baharatlı gıdalar, domates, turşu, çikolata, nane ve kızartma türü yiyecekler bu etkiyi gösterir. Mide yanması zamanında tedavi edilmediğinde yemek borusunda yara, yara nedeniyle darlık ve bu etkilerle yaranın kansere dönüşmesi gibi etkilere neden olur. Bu nedenle mide yanması için ilk başta gereken önlemler alınmalıdır. Eğer bu şekilde mide yanmasına engel olunamazsa, mutlaka tıbbi tedavilere başvurulmalıdır.

Mide yanması tedavisi nasıl olur?

Mide yanmasının hastaya verdiği rahatsızlığa ve kişilere göre farklı tedavi yolları uygulanabilir. Bu tedavi sırasında başvurulacak yöntemlerden biri ilaç tedavisinin uygulanmasıdır. İlaçlarla mide asidi nötralize edilir ya da mide asidinin salgılanması engellenebilir. Endoskopik yöntemlerle mide yanması tedavisi henüz yeni geliştirilen bir yöntem olmasına rağmen, bazı hastalarda uygulanmaktadır. Bazı hastalarda cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Bu tedavi sırasında yemek borusunun altı daraltılıp midenin yemek borusu çevresine sarılması yolu takip edilir. Bu cerrahi uygulama mide yanmasına engel olabilir.

Mide yanmasının geçmesi için ne yapılabilir?

Mide yanması sırasında hastaların alacakları bazı önlemler bu etkiyi azaltacak, hatta kişiyi oldukça rahatlatacaktır. Hastaların yapması gereken ilk şey mide asidini nötralize edebilecek süt içmek ya da içeriğinde asit bulunmayan içecekler tüketmek olmalıdır. Bu şekilde hastaların geçici olsa da bir süre rahatlayacağı görülebilir.

Eğer hastalar mide için pastil gibi ilaçlar kullanıyorsa, mide asidi etkilerin azaltılması sağlanabilir. Hasta bir süre asidin neden olduğu yanma etkisinden kurtulabilir. Bu anti asit ilaçların mide yanması için uzun süre kullanılması mümkündür.

Uzun süreli mide yanması etkisinden kurtulmak için, hastalarda proton pompa ya da histamin blokerleri kullanılmalıdır.

Kan basıncının artması mide yanması şikâyetini tetikleyebilir. Buna engel olmak için hastaların sıkı giysilerden kaçınması, aşırı kilo almaması tavsiye edilir. Obezite mide yanmasının tetikleyici bir etkenidir. Bu nedenle fazla kilolardan kurtulmak, bu sorunu azaltmaya bile yeterli olur.

Mide yanmasını bazı durumlarda yiyecekler tetikleyebilir. Bu yüzden çikolata, baharatlı gıdalar, acı, turşu gibi ekşi besinler, naneli yiyecekler, kafeinli içecekler, gazlı içecekler, özellikle kimyon baharatı, kızartma besinler tüketmek kaçınmak gerekir. Beslenmenin bir düzene konulması halinde, mide yanması yakınması da azaltılmış olur. Bunun yanında yemeklerin ağır yenmesi, yiyeceklerin iyi çiğnenmesi de mide yanmasına iyi gelir.

Mide yanması sırasında başın yüksekte tutulması, düz yatılmaması, mümkünse oturulması önerilir. Özellikle geceleri meydana gelen yakınmalarda, yüksek yastıkta yatmak yararlı olacaktır.

Stresli ortamlardan uzak kalmak, her zaman mide sorunlarına iyi gelecek bir önlemdir.
" } ] }