{ "title": "Mide Yanması Nedir", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-yanmasi-nedir.gif", "date": "19.01.2024 09:00:03", "author": "Doğanalp", "article": [ { "article": "Mide yanması, başta yetişkinler olmak üzere hemen hemen her yaş grubunda rastlanabilecek bir rahatsızlık türüdür. Midedeki besinlerin sindirime uygun hale gelebilmesi için salgılanan asidin çeşitli dengesizliklerden dolayı fazla salgılanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Sadece mide kısmında hafif veya yoğun bir yanma hissi söz konusu olur ve bu sancı yiyeceklerin sindirilme süreci boyunca devam edebilir.

Mide yanmasının genellikle sebepleri kolayca anlaşılabilir. Kronik bir hastalık söz konusu olmadığı sürece zor sindirilen besinlerin tüketilmesinden dolayı, yiyeceklerin iyice çiğnenmeden yutulmasından kaynaklı veya ağır beslenme şekli yüzünden midede yanma hissi söz konusu olabilir. Bu yüzden sık sık bu rahatsızlıkla karşılaşanlar besinleri tamamen çiğnedikten sonra yutmalı, kolay sindirilebilen besinleri tercih etmeli ve uzun aralıklarla çok yemek yemek yerine kısa aralıklarla az yemek yemeyi denemelilerdir. Bu yöntemler işe yaramıyorsa mide yanmasını engellemek veya hafifletmek için ilaç tedavisine başvurulabilir. Böylece midedeki asit oranının dengelenmesi sağlanmış olur ve yanma hissi azaltılır ya da tamamen yok edilir. Yararlanılabilecek diğer bir yöntem ise bol su ve süt tüketmektir. Her ikisi de asit içermediğinden dolayı midenin yatışmasını sağlarlar.

Bunlar dışında mide yanmasına karşı kullanılabilecek diğer içerikler ise

Muz: Sindirimi kolaylaştırdığı için birçok mide ve sindirim yolları rahatsızlıklarında kullanılabildiği gibi mide yanması sorunuyla mücadele konusunda da yardımcı olan bir meyve çeşididir.

Karnabahar: Gastrit türü rahatsızlıklarda kullanılan medikal ilaçların içerisinde bulunan etken maddeler, karnabahar içinde de mevcuttur ve haşlanmış bir şekilde tüketilirse mide rahatsızlıkları için olumlu sonuçlar doğurur.

Elma Sirkesi: Mide asidini dengeleme konusunda faydalı olan diğer bir içerik ise elma sirkesidir. Elma sirkesi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabileceği gibi mide yanması için de yararlı olacaktır. Tek başına tüketmesi zor olduğundan salata vb. Yiyeceklerle birlikte tüketilebilir.

Patates: Çiğ olarak suyu sıkılıp, tüketilebileceği gibi haşlanarak da kullanılabilen bu sebze sindirime yardımcı olma konusunda en çok bilinen ve başvurulan sebze türlerinden biridir.

Ispanak: Haşlanarak veya çiğ bir şekilde salatası yapılarak tüketilebilir. Midenin rahatlaması konusunda yardımcı olacaktır.

Lahana: Çiğ olarak tüketildiğinde mide açısından yararlı olacak diğer bir sebze çeşididir.

Basit tedavi yöntemleri veya bitkisel yöntemler işe yaramadığı ve mide yanmasının sürekli hale geldiği durumlarda kesinlikle bir doktora başvurulmalıdır. Ayrıca bir uzmanla görüşmeden ilaç tedavisine başlamak hastanın sağlığı açısından oldukça ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir.
" } ] }